Doar câteva săptămâni îi mai despart pe studenți de începutul unui nou an universitar, care însă vine la pachet și cu o serie de cheltuieli. Pe lângă clasicele pregătiri, cei care pleacă din orașele natale trebuie să își găsească un loc de cazare.
Noul an universitar a fost dintotdeauna unul dintre momentele în care cererea este mai mare decât oferta, iar cei care dețin afaceri în imobiliare știu foarte bine acest lucru.
Cât costă o chirie în Bucureți sau Cluj pentru în anul universitar 2022-2023. Prețurile de pe piața imobiliară au explodat
La fiecare început de an universitar, studenții sau viitorii studenți sunt puși în fața unor alegeri. În timp ce unii, prind loc într-unul dintre căminele de stat, alții se orientează către cele de la privat, dar într-o proporție foarte mare sunt și cei care caută chirii în garsoniere sau apartamente.
Dacă te numeri printre cei care caută o chirie în România, află că în marile orașe centre universitare, prețurile sunt mai mari chiar şi cu 20%, faţă de perioada similară a anului trecut, arată un studiu realizat de o platformă imobiliară.
Surprinzător sau nu, cea mai mare evoluție a prețurilor din iulie 2021 până în iulie 2022 a fost înregistrată în Cluj-Napoca, unde prețurile la garsoniere de închiriat au crescut cu 20%, la apartamentele de două camere cu 13%, iar la cele de trei camere cu 15%.
Citește și: Cât costă să-ți unești destinele pe mare și care sunt costurile și condițiile de validare a căsătoriei
Pe locul doi se clasează Bucureștiul, de altfel, cel mai mare oraș universitar din țară și Brașovul cu o creștere de 11%. La polul opus, cele mai accesibile locuințe se găsesc în Sibiu și Timișoara.
Concret, la pretul pe care îl plătește un student pentru un apartament cu două camere în Cluj-Napoca, închiria trei camere în Sibiu, Timișoara sau Iași.
Astfel, în Cluj-Napoca, București, Brașov, prețul chirii, în medie se situează între 380 de Euro și 430 de Euro, în timp ce studenții care își caută o locuință în Iași, Sibiu sau Timișoara, trebuie să scoată din buzunar de la 300 de Euro, până la 350 de Euro.
De asemenea, potrivit aceliași studiu, în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Brașov și Timișoara, se remarcă și o creștere a timpul de închiriere fiind cu 25% mai mic față de 2021.
Cum vor primi elevii note, potrivit noilor reguli. Explicațiile lui Sorin Cîmpeanu: „Dacă ai 3 ore de matematică, vei av... Primăria Sector 4 anunţă redeschiderea Pasajului Unirii! Când se va putea circula din nou normal în centrul Capitalei...