Antena Căutare

535 de zile de criza politica: Belgia, pe cale de a forma un guvern

Dupa 535 de zile de criza politica, belgienii sunt tot mai aproape de a avea un guvern. Anuntul vine dupa ce, miercuri seara, cele sase partide angajate in negocieri au incheiat un acord de principiu care deschide calea formarii unui guvern condus de socialistul francofon Elio Di Rupo, a anuntat o sursa apropiata negocierilor, potrivit AFP.

"Exista un acord global asupra reformei statului, domeniului socio-economic si programului de guvernare", a precizat aceasta sursa.

Elio di Rupo a plecat de la negocieri zambind, insa nu a dorit sa faca vreun comentariu.

"Acordurile vor fi prezentate la congresele partidelor, in acest sfarsit de saptamana, pentru a fi aprobate oficial. In week-end va avea loc o repartizare a portofoliilor, cu o posibila anuntare a guvernului luni sau marti", a continuat sursa citata.

Noul guvern belgian ar urma sa obtina investitura in Camera Deputatilor saptamana viitoare. Belgia nu are un Guvern deplin din aprilie 2010.

Principalul obstacol al negocierilor a fost indepartat sambata, printr-un acord asupra bugetului federal pentru urmatorii trei ani, destinat atingerii unui echilibru bugetar in 2015. Din cele sase partide, trei sunt flamande si trei wallone, de dreapta, de centru si de stanga.

Elio Di Rupo, in varsta de 60 de ani, ar urma sa devina primul premier francofon al Belgiei din ultimele trei decenii si primul socialist care obtine acest post din 1974 si pana in prezent, intr-un moment in care, peste tot in Europa, stanga se confrunta cu dificultati.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages / EPA

Grecia, paralizata de o noua greva generala... Mii de studenti bolivieni au marsaluit pe strazile capitalei La Paz...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x