Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, va prezenta joi noua bancnotă de cinci lire sterline (șapte euro), pe care va fi imprimată imaginea lui Sir Winston Churchill.
Va fi a patra dintr-o serie de bancnote realizate din polimeri (plastic flexibil) și nu pe hârtie. Pe viitoarea bancnotă de zece lire va figura scriitoarea Jane Austen.
Lansarea are loc la celebrul palat Blenheim din comitatul Oxfordshire, locul de naștere al lui Winston Churchill, și vine într-un moment în care s-a accentuat dezbaterea privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Britanicii se vor pronunța pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale țării în ultimele decenii.
Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, realizat de YouGov pentru publicația britanică The Times, tabăra celor care susțin rămânerea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene și a celor care se pronunță pentru ieșirea țării din blocul comunitar se află la egalitate. Sondajul, realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.735 de persoane pe 30 — 31 mai, relevă că 41% dintre britanici susțin un Brexit și tot 41% sunt favorabili rămânerii țării în blocul comunitar, în timp ce 13% sunt indeciși și 4% nu intenționează să meargă la vot.
Imaginea lui Winston Churchill a fost folosită în campania video de grupul celor care susțin Brexitul, iar familia politicianului a denunțat clipul și a precizat că fostul premier a crezut în cooperarea europeană.
Brexitul "ar putea duce la la încetinirea creșterii economice și accelerarea inflației. Lira sterlină se va deprecia și mai mult, va urma o perioadă prelungită de incertitudini, vor fi afectate intrările de capital, costurile de împrumut, vor crește costurile de finanțare ale băncilor și va fi amenințată stabilitatea financiară a țării", avertizează Banca Angliei.
Instituția a revizuit în scădere estimările privind evoluția economiei Marii Britanii în trimestrul doi din 2016, când ar urma să se înregistreze un avans de 0,3%, față de 0,5% previzionat anterior. Deși creșterea se va redresa probabil în eventualitatea rămânerii țării în UE, efectul actualelor incertitudini vor persista o perioadă de timp, susține BoE.
Anul acesta, PIB-ul Regatului Unit ar urma să urce cu 2%, față de 2,2% estimat anterior, iar anul viitor avansul se va situa la 2,3%, de la 2,4% previzionat anterior, a anunțat Banca Angliei.
Guvernatorul BoE, Mark Carney, a descris recent ieșirea Marii Britanii din UE ca fiind cel mai mare risc la adresa stabilității financiare a țării și i-a criticat pe oficialii Băncii Angliei care se pronunță în favoarea unui Brexit, în pofida neutralității instituției.
La 104 ani, un bunic își îndeplinește cel mai mare vis! Este admis la facultate și își trăiește viața de student... La un pas de tragedie! 51 de oameni, loviţi de trăsnet la un concert rock din Germania...