Antena Căutare

Alerta terorista in Franta, dupa ce revista Charlie Hebdo a publicat caricaturi cu profetul Mahomed

Autoritatile franceze se afla in stare de alerta, dupa ce publicatia satirica Charlie Hebdo a publicat mai multe caricaturi ale profetului Mohamed, intr-un moment deja tensionat in lumea musulmana de filmul anti-islamic "Inocenta musulmanilor". Ministerul francez de Externe a anuntat ca ambasadele, consultatele si scolile franceze vor fi inchise in aproximativ 20 de tari musulmane, vineri, in ziua marii rugaciuni, ca masura de "precautie", iar masurile de securitate vor fi intarite. De asemenea, pe site-ul Ministerului francez de Externe, calatorii sunt "invitati sa dea dovada de cea mai mare vigilenta", tinand cont de "tulburarile actuale" in lumea musulmana.

Mai multe tari au inceput sa aplice aceste dispozitii inca de miercuri. Astfel, de exemplu, ambasada Frantei la Jakarta a anuntat inchiderea temporara a tuturor unitatilor franceze in Indonezia, tara musulmana cea mai populata din lume. In Pakistan, unde manifestatii antiamericane au provocat moartea a doua persoane in ultimele zile, cetatenii francezi au primit un mesaj pe telefonul mobil care precizeaza: "Amenintari specifice pentru comunitatea franceza si interesele franceze astazi ca urmare a publicarii caricaturilor de catre Charlie Hebdo. Vigilenta sporita", informeaza AFP. In Tunisa, unde patru persoane au murit vinerea trecuta in atacul asupra ambasadei americane, scolile franceze sunt inchise de miercuri pana luni. Iar in Liban, vehicule militare si transportoare blindate suplimentare au fost trimise in jurul ambasadei franceze de la Beirut. Scolile si centrele culturale franceze vor fi inchise de joi si in Egipt, ca masura de "precautie", dupa publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed de catre saptamanalul satiric Charlie Hebdo, a anuntat consulatul Frantei la Cairo.

De asemenea, masurile de securitate au fost intarite in cateva capitale europene, precum Haga, Copenhaga sau Viena, iar in Israel, consulatul general al Frantei la Ierusalim a indemnat cetatenii francezi la "vigilenta speciala" si "sa se tina departe de orice adunare".

Pe langa Franta, si Statele Unite isi sporesc masurile de securitate, pe fondul protestelor musulmane, care s-ar putea intensifica dupa ce revista franceza a publicat caricaturile cu profetul Mahomed. Statele Unite "vor lua masuri energice" pentru protejarea ambasadelor din lume, a declarat secretarul de Stat american, Hillary Clinton, dezmintind ca Washingtonul avea cunostinta de planul unui atac la sediul consulatului din Benghazi. "Dupa o saptamana de violente antiamericane in lumea musulmana, suntem pe cale sa luam masuri energice pentru protejarea personalului ambasadelor si consulatelor", adauga Clinton.

Site-ul Charlie Hebdo, spart de hackeri

Directorul publicatiei satirice franceze Charlie Hebdo a anuntat, miercuri, ca site-ul saptamanalului a fost atacat de hackeri. "Site-ul este blocat deoarece a fost piratat. Aparent, este un atac mai mare decat in 2011", cand Charlie Hebdo a publicat alte caricaturi cu profetul Mahomed, a declarat caricaturistul Charb, informeaza AFP. Totodata, Charb l-a indemnat pe premierul francez Jean-Marc Ayrault "sa sutina mai degraba libertatea presei si a republicii, decat sa fie impresionat de o banda de clovni ridicoli care manifesta in fata ambasadei Statelor Unite". El a facut astfel aluzie la o manifestatie care a avut loc sambata in apropierea cladirii ambasadei SUA la Paris care s-a soldat cu violente si aproximativ 150 de retineri.

Precedente violente

Publicarea de catre Charlie Hebdo a unor caricaturi cu profetul Mahomed evoca doua precedente care au generat violente si anume cel al caricaturilor daneze din 2005 si incendierea sediilor sale din Paris, in 2011, cu o zi inainte de publicarea unor noi caricaturi. In ambele cazuri, saptamanalul satiric francez s-a aflat in prima linie.

In februarie 2006, acesta a reluat cele 12 caricaturi publicate in septembrie 2005 de cotidianul danez Jyllands-Posten care a provocat proteste si violente in lumea musulmana. Iar in noiembrie 2011, redenumit "Charia Hebdo", o aluzie la legea islamica, acesta a prezentat pe prima pagina caricatura profetului, iar sediile sale din Paris au fost distruse de un incendiu criminal.

SUA: Naveta spatiala Endeavour, pe ultimul drum... Italia: O romanca a decedat dupa ce a consumat un cocteil cu metanol...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x