Antena Căutare

Bacalaureatul se schimbă! 500.000 de elevi italieni vor da doar două probe scrise și una orală

Bacalaureatul din Italia, Maturita, se va schimba în anul 2019, urmând ca cei peste jumătate de milioni de tineri din Peninsulă să susțină două teste scrise și o probă orală, în loc de trei teste scrise, ca până acum.

Bacalaureatul din Italia, Maturita, se va schimba în anul 2019, urmând ca cei peste jumătate de milioni de tineri din Peninsulă să susțină două teste scrise și o probă orală, în loc de trei teste scrise, ca până acum.

Ministrul Educației, Marco Bussetti, a anunțat că o această nouă formă de examinare va intra în vigoare de anul viitor.

Prima probă a bacalaureatului Italian va dura șase ore și va avea loc pe 19 iunie și va fi o evaluare la limba italiană, cu subiecte și din literatură. Evaluarea va lua în calcul mai ales coerența tezei, bogăția vocabularului și măiestria lexicală, abilitatea de a exprima judecăți critice și evaluări personale.

Cea de-a doua probă va fi în ziua următoare, pe 20 iunie, și va acoperi subiectele specifice fiecărei filiere de studiu. Acest test se poate referi la una sau mai multe discipline care caracterizează domeniile de studiu, așa cum prevede noua legislație.

Proba orală va fi stabilită în funcție de profilul fiecărui candidat care se înscrie la exmen și în funcție de ce discipline alege pentru cea de-a doua probă. Data exactă pentru această probă va fi stabilită în ianuarie, când va avea loc și alegerea disciplinelor, pentru fiecare dintre cei înscriși.

În cadrul probei orale, candidatul va prezenta, cu un scurt eseu sau un proiect multimedia, experiența căpătată din altenanța școală-muncă. Interviul va verifica, de asemenea, cunoștințele și abilitățile dobândite legate de cetățenie și constituție.

Potrivit celor mai recente date oficiale, în Italia sunt stabiliți 1.190.000 de români – adică un procent de 23,1% din totalul cetățenilor străini din Italia. Nu există date statistice despre numărul elevilor români care sunt în clasa finală de liceu, în Italia, dar Dosarul de Imigrație pentru comunitatea Română din Italia, din 2016, remarcă faptul că peste 160 de mii de români sunt înscriși în sistemul de educație din Italia, reprezentând cel mai mare număr de elevi străini, dar și o cincime din întreg numărul de elevi străini din peninsulă.

Până acum, Ministerul Educației de la Roma a publicat metodologia de examen, dar și modele de subiecte pentru fiecare test, un lucru oferit în premieră elevilor și școlilor. Metodologia explică în detaliu conținutul și scopul noilor examene.

Nota finală la examenul Maturita 2019 va conta în proporție de 60% – câte 20 de punte pentru fiecare probă scrisă și 20 de puncte proba orală. Creditele școlare acumulate în anii de liceu vor conta pentru restul de 40 de puncte din 100, față de 25 de puncte cât erau până anul trecut. Nu există punctaj din oficiu, iar pentru a absolvi 12 clase, elevii trebuie să ia minimum 60 de puncte la evaluarea finala (credite+examene).

Rusia se pregătește de atac! Imaginile nu mint, sute de tancuri, la granița Ucrainei!... Prăpăd în Franța! Sute de oameni au fost arestați, inclusiv minori. Anunțul de ultimă oră al Parchetului de la Paris...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x