Antena Căutare

Banca Mondiala: Ideea infiintarii a doi giganti energetici in Romania a alungat investitorii

Potrivit institutiei, necesarul de capital in sectorul energetic este estimat la aproximativ 30-35 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani. Reglementarile netransparente ale ANRE au costat distribuitorii de gaze peste 1 mld. lei din 2009 pana in prezent.

Banca Mondiala (BM) a dat publicitatii un raport prin care critica dur politica energetica a Romaniei.

In document se arata ca, inca de la sfarsitul lui 2007, Romania a blocat punerea in aplicare a angajamentelor din Energy Road Map, cand a fost negociat capitolul Energie pen­tru aderarea la UE. La sfarsitul anului 2007, punerea in aplicare a reformei a stagnat, deoarece au inceput dezbaterile pentru in­fiin­tarea a unul sau doi campioni ener­getici.

Acesta recomanda Romaniei sa reia punerea in aplicare a angajamentelor din „Road Map". In acest sens, Banca Mon­diala propune mai multe reforme.

Primul set de trei reforme este conceput pentru a incepe procesul de restaurare a credibilitatii si pentru atragerea investito­rilor. Romania a pierdut multi ani din cau­za stagnarii reformei si nu-si poate permite si alte amanari", se arata in document. Potrivit Bancii Mondiale, necesarul de investitii in sectorul energetic este foarte mare, fiind estimat la aproximativ 30-35 mil. euro in urmatorii 10 ani, din care jumatate in productia de energie electrica.

Investitii blocate

In evaluarea Bancii Mondiale se arata ca Romania trebuie sa renunte la crearea a „doi campioni nationali" in sectorul energetic, aratand ca planurile privind infiintarea celor doua companii au blocat investitiile in domeniu.

De asemenea, BM recomanda elaborarea unui set de reforme la companiile de stat, acestea presupunand, printre altele, vanzarea unor pachete de actiuni de la Hidro­electrica si Nuclearelectrica, lichidarea unitatilor neviabile si vanzarea energiei electrice si a gazelor pe bursa, intr-un mod transparent. Potrivit documentului BM, strategia privind „cam­pionii nationali" va descuraja sectorul pri­vat si nu va putea fi obtinuta finantarea sau daca va fi obti­nuta va fi foarte greu.

Tot­odata, raportul arata ca planul de infiintare a companiilor campion trebuie anulat avand in vedere ca alunga investi­torii. Inainte de anuntarea acestui plan, au sosit in Romania companii puternice precum CEZ, Enel, E.ON, GDF si OMV. In docu­ment se arata totodata ca la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an s-au retras patru din sase companii implicate in proiectul reactoa­relor 3 si 4 de la Cerna­voda, motivul fiind cva­simonopolul ce ar fi fost creat de infiin­tarea „campionilor".

Reglementari defectuoase ale ANRE

In document se mai arata ca produ­catorii interni de gaze, Petrom si Romgaz, sunt obligati sa-si vanda productia lor la preturi foarte mici, oferind, cel putin „teo­retic", un discount de aproximativ 7 mil. lei pe an. Totodata, produ­catorii de gaze si titei sunt afectati de datele insu­ficiente si de procedurile indelungate si netrans­pa­rente de concesiune ale ANRM.

In plus, regle­men­tarile netransparente ale ANRE au costat distribuitorii de gaze peste 1 mld. lei din 2009. In evaluarea BM se mai arata ca pre­turile subventionate la energie slabesc stimu­la­rea eficientei energetice. Subven­tiile ar tre­bui sa fie directionate catre familiile vulnerabile, cu venituri mici. Reformele trebuie adoptate imediat, deoa­rece Romania nu-si mai poate per­mite in­tarzieri.

Toate gu­vernele de pana acum au incercat, fara succes, sa infiinteze campio­nii nationali pana cand deciziile din mar­tie si aprilie 2011 ale Curtii de Apel Bu­curesti au im­piedicat pla­nul de infiintare a Electra si Hidroenergetica.

Tot articolul, in Financiarul

Guvernul nipon a interzis comercializarea carnii de vita din prefectura Fukushima... Infringement impotriva Romaniei pentru legislatia in domeniul telecomunicatiilor!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x