Antena Căutare

Bilant NATO: Afganistanul, la zece ani de la debutul luptei impotriva talibanilor

Costul total al operatiunilor internationale in Afganistan ajunge pana la 110 miliarde de dolari pe an, iar misiunea de instruire si antrenament a NATO in Afganistan ii costa pe americani si europeni aproape 1,4 miliarde de dolari pe luna, adica peste 16 miliarde de dolari pe an, se arata intr-un raport al Adunarii Parlamentare a NATO prezentat la Bucuresti de raportorul estonian Sven Mikser, la 10 ani de la declansarea conflictului, informeaza Hotnews.

"In ultimii zece ani, nu putem sa spunem ca ne-am coborat asteptarile, ci ca am devenit mult mai realisti. Nu mai vorbim in zilele noastre ca vrem sa transformam Afanistanul intr-un far luminos al democratiei in Orientul Mijlociu. Nu mai este cazul", a declarat Mikser, subliniind, de exemplu, "in urma cu 10 ani, doar 9% dintre afgani aveau acces la ingrijire medicala de baza. In prezent, acest procent a ajuns la 85%".

"In urma cu un deceniu, sub conducerea talibana, doar 1 milion de copii mergeau la scoala. Astazi 7 milioane de copii merg la scoala si un sfert dintre ei sunt fete", a continuat Mikser, recunoscand insa ca "victimile in randul civililor sunt inca in crestere cu peste 100% fata de anul trecut, chiar daca 80% dintre victimile civile vin in urma atacurilor insurgentilor", potrivit Hotnews.

Totodata, Mikser a precizat ca raportul prezentat trateaza "in special problemele de securitate, probleme ce fac parte totusi dintr-un cadru mai larg. "

"Probabil nu e bine sa spunem daca pierdem sau castigam. Fiecare an din ultimii zece au fost cruciali si suntem chiar departe de rezultatul final, acela de a avea un afganistan sigur, stabil si democratic. Cu toate acestea, in acest raport am vrut sa aratam ca ne indeplinim tintele numerice pentru a instrui si forma trupe afgane", a conchis Mikser.

Foto: Intactimages / EPA

Concluzia unui reportaj francez la Castelul Bran: Autorul romanului Dracula nu a fost in Romania... Premierul Greciei ar putea forma un guvern de uniune nationa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x