Antena Căutare

Capital Economics: Asia ar putea fi epicentrul urmatoarei crize financiare

Analistii firmei britanice Capital Economics sunt de parere ca economiile din Asia sunt inca in crestere purernica, insa creditarea masiva pentru sectorul privat reprezinta fundamentul urmatoarei crize financiare

"Creditul pentru sectorul privat, ca procentaj din PIB, a urcat puternic in ultimii ani si se afla la un nivel record", se arata in rezultatul cercetarii. De altfel, avansul accelerat al creditarii este cel mai ingrijorator in Hong Kong, Vietnam si China.

Chiar daca pentru economiile in dezvoltare este normala cresterea creditarii ca procentaj in PIB, avansul economic nu ar trebui sa fie alimentat in cea mai mare parte de imprumuturi, asa cum a fost cazul Irlandei si al Tarilor Baltice, in anii de dinaintea crizei financiare din 2008, scriu analistii de la Capital Economics.

Explozia creditului in Hong Kong este similara intr-un mod ingrijorator situatiei din Iralnda inaintea crizei. Astfel, preturile locuintelor in Hong Kong s-au majorat sustinut in ultimii ani, ca urmare a acesului facil la creditare.

Preturile ar trebui sa coboare cu circa 30% pentru ca piata sa revina la echilibru, afirma Capital Economics. Firma a avertizat si impotriva cresterii creditarii in Vietnam si China.

"Chiar daca avansul creditarii in Vietnam si China a fost mai putin alarmant, a fost totusi foarte puternic", se arata in nota.

Analistii sunt ingrijorati ca accesul facil la finantare a condus la extinderea puternica a capacitatii din industria ptrelucratoare, situatie ce ar putea afecta perspectivele de crestere pe termen scurt.

Iran a construit o drona cu tehnologie unica... Alegeri SUA: Doar un procent ii desparte pe Obama si Romney...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x