Antena Căutare

Catalonia: Lant uman de 400 de kilometri

Provincia spaniola Catalonia si-a reafirmat, intr-un mod spectaculos, aspiratia spre independenta, cu ocazia sarbatorii sale nationale. Sute de mii de oameni au format un lant uman de 400 de kilometri, de la frontiera de nord pana la cea de sud a provinciei. Manifestatia a sustinut cererea ca guvernul de la Madrid sa aprobe un referendum asupra succesiunii Cataloniei

Piata numita chiar Catalonia, din centrul Barcelonei, s-a umplut de manifestanti cu drapele ale provinciei. Dupa ce si-au cantat imnul, ei si-au dat mana pentru a intra in uriasul lant uman care a proclamat dorinta lor de independenta. Un urias drapel catalan a fost arborat, cu aceasta ocazie, pe celebra catedrala Sagrada Familia.

Lantul uman a inconjurat si un alt simbol al orasului, stadionul Camp Nou. Dar sirul manifestantilor s-a intins pana departe, in afara Barcelonei. Organizatorii sustin ca au reusit sa uneasca frontiera cu Franta, din muntii Pirinei, cu granita de la sud, dintre Catalonia si Valencia.

Catalonia este una din cele mai bogate regiuni ale Spaniei si se bucura, deja, de autonomie. Dar separatismul a facut mari progrese dupa declansarea crizei economice. Localnicii afectati de recesiune si reduceri bugetare au impresia ca trebuie sa plateasca pentru greselile si nesabuinta guvernantilor de la Madrid. Multi sunt convinsi ca s-ar descurca mai bine singuri si cer sa li se dea voie sa voteze asupra despartirii de Spania.

Deocamdata, procentul celor care doresc independentia atinge 50 la suta doar in unele sondaje. Analistii politici cred ca separatistii catalani vor urmari cu atentie evolutia situatiei din Scotia, unde este programat, anul viitor, un referendum asupra independentei. Iar daca acesta va avea succes, vor cere cu si mai multa putere acelasi lucru la ei acasa.

Statele Unite ale Americii au comemorat victimele atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001... Vladimir Putin pledeaza impotriva unei interventii militare in Siria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x