Legislatia din Romania, mai ales Legea referitoare la Banca Nationala a Romaniei (BNR), nu este compatibila in totalitate cu articolele 130 si 131 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene si cu statutul Sistemului European al Bancilor Centrale/Banca Centrala Europeana, se arata in Raportul de Convergenta pentru 2010 al CE.
Incompatibilitatile privesc integrarea BNR in sistemul bancilor centrale europene la momentul adoptarii euro, independenta institutiei, dar si interzicerea acordarii de imprumuturi institutiilor financiare in cu exceptia "asistentei de urgenta".
Totodata, obiectivul secundar al BNR se refera la politica economica generala a statului, dar ar trebui sa contina prevederi despre politicile economice generale ale UE, acestea din urma avand prioritate fata de cele ale Romaniei.
In privinta criteriilor de convergenta, inflatia din Romania s-a situat peste valoarea de referinta, calculata la 12 luni, din Uniunea Europeana (UE) inca de la aderarea tarii la spatiul comunitar in 2007.
Avansul mediu al preturilor din Romania a fost de 5% in cele 12 luni incheiate in martie, mult peste valoarea de referinta de 1% din UE, si va ramane, probabil, peste acest nivel ridicat pentru o in urmatoarele luni.
Inflatia, care s-a situat la 5,6% in 2009, este asteptata sa se tempereze in 2010 si 2011, din cauza activitatii economice restranse si a diminuarii impactului majorarilor anterioare de accize. Potrivit prognozelor, preturile din Romania vor creste cu 4,3%, in medie, anul acesta si cu 3% in 2011. Nivelul scazut al preturilor din Romania fata de zona euro, respectiv de 58%, sugereaza potential semnificativ pentru convergenta preturilor pe termen lung.
Statul roman nu indeplineste nici criteriul privind pozitia bugetara. Romania este in prezent supusa unei proceduri de deficit excesiv, avand ca termen anul 2012 sa aduca balanta negativa a cheltuielilor publice sub limita de 3% din PIB.
Deficitul bugetar a fost de 5,4% din PIB in 2008, urmat de o inrautatire pana la 8,3% din PIB in 2009. Potrivit prognozei de primavara a CE, bazata pe presupunerea unei continuari a politicilor, deficitul va ajunge la 8% din PIB in 2010 si 7,4% in anul urmator.
Totodata, datoria statului va creste de la 30,5% din PIB in 2010, la 35,8% in 2011.
Pentru a adera la zona euro, moneda unui stat trebuie inclusa in mecanismul ratelor de schimb (ERM II). Cursul leului este liber, iar turbulentele de pe pietele financiare, incepand cu a doua jumatate a anului 2007, au determinat o depreciere substantiala a leului, agravata si de dezechilibrele macroeconomice interne ale tarii. Moneda s-a stabilizat in raport cu euro pe parcursul anului 2009 si la inceputul lui 2010, reflectand imbunatatirea conditiilor de pe pietele monetare, declinul dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale si increderea rezultata in urma acordului de asistenta financiara cu maimulte institutii internationale.
In ultimele 24 de luni, leul s-a depreciat fata de euro cu 12,9%.
Media dobanzilor din Romania a depasit valoarea de referinta de la nivelul UE inca de la aderare, nefiind indeplinit criteriul referitor la convergenta dobanzilor pe termen lung.
In perioada martie 2009-martrie 2010, dobanda medie pe termen lung din Romania a fost de 9,4%, peste nivelul de referinta de 6% din UE. Diferentele fata de zona euro s-au accentuat in a doua jumatate din 2007 si in 2008, in contextul crizei financiare internationale si a dificultatilor economice ale Romaniei.
Dobanzile pe termen lung au ramas ridicate in 2009, din cauza volatilitatii, inainte de a scadea usor la inceputul lui 2010, ca urmare a indiciilor imbunatatirii conditiilor pe piata interna. diferenta fata de zona euro se situa la 3,5 puncte procentuale in martie.
Comisia a analizat si alti factori ca evolutia balantei de plati si integrarea produselor si pietei financiare.
Astfel, deficitul extern al Romaniei a atins un maxim de 12% din PIB in 2007-2008, din cauza cresterii accelerate a consumului intern. Deficitul extern al Romaniei a scazut rapid in 2009, sustinut de reducerea deficitului comercial.
Acest declin rapid a ridicat semne de intrebare referitoare la sustenabilitatea datoriilor externe, in contextul inaspririi conditiilor de finantare de pe pietele internationale.
Dupa inceheierea in 2009 a acordului de imprumut, in valoare de 20 de miliarde de euro, cu Fondul
Monetar International, UE, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, respectiv Banca Europeana pentru Investitii, presiunile externe asupra finantarii s-au redus spre srfarsitul lui 2009 si la inceputul anului 2010.
Economia
Romaniei este integrata intr-o masura tot mai mare celei a UE, se arata in raport. Se intensifica in special schimburile comerciale si investitiile in relatiile cu alte state membre, in timp ce integrarea sectorului financiar national in cel comunitar a fost facilitat de gradul ridicat al prezentei institutiilor financiare straine.
Ca urmare a analizei compatibilitatii legale si a indeplinirii criteriilor de convergenta, luand in calcul si factori suplimentari, Comisia considera ca Romania nu indeplineste conditiile pentru adoptarea euro.
Noul premier britanic promite o noua directie a politicii... Grecia lupta cu evazionistii: Ministerul Finantelor a demarat campania "nume si rusine"...