Antena Căutare

CIA "a incercat sa insceneze Bulgariei o tentativa de asasinat asupra Papei Ioan Paul al II-lea"

CIA a incercat sa ii insceneze Bulgariei o tentativa de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea, pentru a discredita comunismul, in 1981, se afirma in cartea "Kill the Pope: The Truth about the Assassination Attempt on Pope John Paul II", semnata de doi jurnalisti, potrivit Daily Telegraph, citat de Hotnews.

Papa Ioan Paul al II-lea a fost ranit grav dupa ce a fost impuscat de 4 ori, de la mica distanta, de turcul Mehmet Ali Agca pe 13 mai, 1981.

In baza unor vizite pe care Agca le-a facut la Sofia, teoria ca serviciile secrete bulgare si chiar KGB au fost in spatele atacului a reiesit la circa un an dupa incident, si au fost ulterior acceptate la nivel larg.

Autorii cartii dezmint insa informatia. "Nu exista nicio dovada ca Bulgaria a avut ceva de-a face cu atacul asupra Papei. Legatura cu Bulgaria este o creatie a CIA", spune Marco Insaldo, jurnalist la ziarul italian La repubblica, co-autorul cartii impreuna cu jurnalistul turc Yasemin Taskin.

Cei doi sustin ca afirmatiile lor se bazeaza pe 20 de ani de cercetari.

Potrivit acestora, Agca, membru al unei grupari ultra-nationaliste si pro-Islam turce - "Lupii Gri", a incercat sa il omoare pe Papa pur si simplu datorita ideologiei fanatice anti-occidentale.

Sursa: Hotnews

Zeci de morti si raniti: Fortele de ordine siriene au deschis focul asupra manifestantilor... CERN: Nou record mondial de intensitate a fasciculelor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x