Antena Căutare

Datoriile Germaniei naziste catre Romania, interpelate in Bundestag

Parlamentarul german Ulla Jelpke, membru al partidului de stanga Die Linke, a adresat la inceputul acestei saptamani o interpelare guvernului federal prin care a solicitat un punct de vedere oficial referitor la posibila datorie a Germaniei fata de Romania reprezentand soldul neachitat de Casa de Compensatie din Germania catre Romania care, in moneda europeana, ar echivala in prezent cu peste 18 miliarde de euro.

Ministrul de Finante german a raspuns interpelarii, precizand ca Romania a renuntat la orice pretentie financiara prin semnarea Tratatului de Pace de la Paris din 1947, dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Acest raspuns poate insa sa complice si mai mult situatia Germaniei, deoarece tratatul de pace prevede ca Romania renunta la orice pretentie fata de Germania, cu exceptia celor rezultate din contracte si obligatii contractuale anterioare datei de 1 septembrie 1939, momentul declansarii conflagratiei mondiale.

Datoria pe care Germania o are fata de statul roman se refera insa la schimbul de marfuri dintre Romania si Germania reglementat prin acordul bilateral bilateral semnat intre Banca Nationala a Romaniei si Casa Germana de Compensatie din Berlin din 1935, consolidat prin Tratatul economic romano-german semnat la 23 martie 1939, adica inainte inceperii celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Tot articolul, in Saptamana Financiara

Primele Doamne ale Africii... Moscova: Declaratiile lui Traian Basescu arata iritarea Romaniei fata de scandalul in care a fost implicat diplomatul ro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x