Antena Căutare

Destituirea lui Bolton nu ar schimba cu nimic relaţiile cu Rusia, apreciază Moscova; o înfrângere a campaniei presiunii maxime, consideră Teheranul

Rusia nu se aşteaptă la vreo îmbunătăţire a relaţiilor sale cu Statele Unite după îndepărtarea lui John Bolton, a declarat miercuri adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, relatează Reuters.

Rusia nu se aşteaptă la vreo îmbunătăţire a relaţiilor sale cu Statele Unite după îndepărtarea lui John Bolton, a declarat miercuri adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti, relatează Reuters.

Donald Trump l-a destituit marţi pe consilierul său în probleme de securitate naţională, evocând dezacorduri pe tema Coreei de Nord, Iranului, Afganistanului şi Rusiei.

Precedentele remanieri în administraţia americană nu au antrenat o normalizare a relaţiilor bilaterale, a argumentat Riabkov.

”SEMN AL ÎNFRÂNGERII” CAMPANIEI SANCŢIUNILOR IMPUSE IRANULUI

Pe de altă parte, destituirea de către Trump a consilierului său în probleme de securitate naţională este ”semnul clar” al faptului că o campanie americană de sancţiunare a Iranului este un eşec, a apreciat marţi un oficial iranian de rang înalt, relatează AFP.

”Marginalizarea lui Bolton şi concedierea sa nu sunt un accident, ci un semn clar al înfrângerii strategiei presiunii maxime a Americii” asupra Iranului, a scris pe Twitter Hesameddin Ashena, un consilier al preşedintelui Hassan Rohani.

”Să nu aveţi vreo îndoială (cu privire la faptul) că avem puterea de a gestiona abordarea americană a Iranului şi că nu vom da înapoi niciodată. Blocada Iranului va fi spartă”, a apreciat consilierul.

Decizia lui Trump cu privire la unul dintre cele mai influente posturi la Casa Albă intervine într-o atmsoferă deosebit de tensionată între Statele Unite şi Iran.

Donald Trump a transmis, în acest dosar, semnale contradictorii, de la o fermitate extremă la voinţa de a negocia şi chiar dorinţa de a se întâlni cu omologul său iranian Hassan Rohani.

Preşedintele american a avut o serie de dezacorduri cu consilierul său cu privire la Republica islamică, supusă unor sancţiuni americane care-i paralizează economia de anul trecut.

Aceste sancţiuni au fost impuse după ce Statele Unite s-au retras unilateral din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, care a acordat Iranului o relaxare a sancţiunilor în schimbul unei restricţionări a programului său nuclear.

POMPEO SUBLINIAZĂ NUMEROASE DEZACORDURI CU BOLTON

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei american Mike Pompeo a insistat marţi asupra unor numeroase dezacorduri cu fostul consilier în probleme de securitate naţională John Bolton, destituit de Trump.

”Au existat numeroase ocazii în care John bolton şi cu mine eram în dezacord, (nu există) nicio îndoială în această privinţă”, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

”Noi cooperăm foarte strâns cu preşedintele Statelor Unite”, a adăugat el, ca pentru a marca mai bine acest constrast.

Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, care a participat la această conferinţă de presă, a confirmat că Donald trump nu intenţionează să-şi modifice politica faă de iran şi că este hotărât să-şi continue ”campania presiunii maxime”.

Sursa : news.ro

ONU avertizează Israelul împotriva unei anexări parţiale a Cisiordaniei ocupate... Riadul denunţă o ”escaladare foarte periculoasă”, iar Ankara o promisiune ”rasistă” a lui Netanyahu privind anexarea une...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x