Antena Căutare

Dupa atacurile impotriva euro, speculantii au luat cu asalt dolarul american

In ultimele cateva saptamani se tot vorbeste despre „razboiul monetar” ca despre o noua arma economica folosita de unele tari in scopul protejarii propriilor interese. Respin­gand nu atat ideea in sine, cat pre­zenta cuvantului „raz­boi”, analistii sustin ca piata valutara mondiala va fi dominata in ultimele trei luni ale acestui an de un val de deprecieri valu­tare, operatiuni meni­te sa ajute economia interna a tarilor prin sustinerea anumitor sectoare de export, fara a tine cont de indicatorii economici ai altor state.

Pe piata valutara nu au mai ramas „oaze de liniste". Speculantii joaca impo­triva dolarului cu acelasi elan cu care au ju­cat impotriva euro in plina criza a da­to­riilor europene. Saptamana trecuta, spe­culantii au aruncat in aceste opera­tiuni 22 mld. $ - cel mai ridicat in­dice din ultimii doi ani, dupa cum afir­ma Reu­ters.

De aproape o luna, ­valuta americana se depreciaza fata de euro, pen­­tru ca joi sa atinga 1,4029/euro, valoa­re nemaiintalnita incepand din 28 ianua­rie.

In ultima zi a saptamanii tre­cute, dolarul si-a revenit usor. Drept sem­nal de atac a fost considerat aver­tismentul lansat de seful Rezervei federale a SUA, Ben Bernanke, la sfarsitul lunii au­gust, cand a evocat posibilitatea lan­sarii unui nou program de achizitionare de obligatiuni de pe piata, pentru a da o mana de ajutor economiei.

Expertii se asteapta ca decizia de injectare a aproape 1.000 mld. $ sa fie adoptata la inceputul lunii noiembrie. Rezultatul interventiei lui Bernanke: de la inceputul lunii sep­tembrie, cursul dolarului fata de cosul valutelor prin­cipalilor parteneri comer­ciali ai SUA a pierdut aproape 7%, iar fata de euro - apro­ximativ 11%.

„Dolarul va con­tinua sa ramana sub presiune", spune Brian Kim, de la UBS. „Intrebarea este cine va tipari mai multi bani", adau­ga Bill Gross, de la PIMCO.

Un rau pentru moneda europeana

Un euro scump este daunator. Un curs de 1,4 $ si mai mult a fost catalogat de premierul luxemburghez, Jean-Clau­de Junker, un lucru rau pentru moneda europeana, ba chiar ucigator, potrivit aprecierii profesorului Nouriel Roubini. Iar cunoscutul finantist George Soros afirma ca speculatiile referitoare la derularea unui „razboi valutar ascuns" nu sunt departe de adevar.

Tot articolul, in Financiarul

CEDO: Romania are la dispozitie 18 luni sa rezolve problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismu... Suprataxarea sistemului bancar ungar face primele victime: trei banci vor sa se retraga...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x