Antena Căutare

Efectul revoltelor: argintul, la cel mai ridicat pret din ultimii 30 de ani - 32,82 $/uncie

Cuprul, barometrul pietei metalelor, a atins, la randul sau, o valoare inedita, urcand la 10.190 $/tona.


Revoltele din Orientul Mijlociu si ingrijorarea ca inflatia va conduce la o crestere a dobanzilor de refinantare in China, Statele Unite, Europa, au alcatuit, de-a lungul saptamanii trecute, un ames­tec ideal pentru consolidarea pietei metalelor pretioase", a comentat James Moore, analist la The Bullion Desk.

Dupa Egipt, propagarea miscarilor contes­tatare in Iran, Yemen si Libia au sporit nervo­zita­tea investitorilor: anuntul Is­ra­e­­lului potrivit caruia Iranul ar in­tentiona sa trimita doua nave de razboi in Marea Mediterana via Canalul de Suez a facut ca aurul sa castige, marti, peste 10 $.

Pe de alta parte, temerile tot mai accentuate vizand evolutia ratei infla­tio­niste in Asia, precum si in SUA, au accentuat apetitul pentru metalul galben, considerat cel mai bun refugiu impotriva volatilitatii preturilor si a tendintelor inflationiste. In ianuarie, cresterea pre­turilor de consum a dat semnele unei accelerari in SUA (+0,4%), in timp ce ea s-a ridicat la 4,9% in China.

Potrivit ulti­melor date ale Consiliului mondial al aurului, consu­mul mondial de metal galben a avansat cu 11% in ultimul trimestru al anului trecut, la 955,5 tone, datorita, cu precadere, sectorului de bijuterii, a carui cerere s-a ridicat la 575 de tone. Pretul metalului galben a sarit vineri pana la 1.388,57 $/uncie, cea mai buna per­formanta de la mijlocul lunii ianuarie.

Record absolut pentru staniu

In ceea ce priveste argintul, consi­derat de investitori drept o alternativa mai putin oneroasa la aur, si-a grabit ascensiunea, urcand la 32,82 $/uncie, pret nemaiintalnit din martie 1980. Apetitul investitorilor speculativi nu a crescut, au constatat analistii de la Commerzbank.

Exista, de ase­menea, o cerere solida din partea sec­torului industrial (80% din consumul total de argint), alimentat de anvansul constant si stabil al economiilor asiatice si de relansarea economiei americane (acti­vitatea industriala din regiunile New York si Philadelphia s-au accelerat in luna ianuarie).

Tot articolul, in Financiarul

Rompetrol: Celula de criza pentru angajatii pe care ii are in Libia... Friendly-fire: 6 afgani, ucisi din greseala intr-un atac NATO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x