Antena Căutare

FOTO! Astazi se implinesc 150 de ani de la abolirea sclaviei in Statele Unite!

Pe data de 19 iunie, 1862, Congresul Statelor Unite a votat o lege pentru a interzice sclavia in statele americane, fara a oferi, insa, despagubiri fostilor sclavi. Chiar daca documentul a fost semnat de presedintele Abraham Lincoln, Curtea Suprema s-a opus, motivand ca reglementarea sclaviei nu se afla printre atributiile Congresului.

Desi legea dorea sa imbunatateasca viata unei populatii discriminata si exploatata, drumul catre libertate a fost oprit de continuarea unei lupte sangeroase - Razboiul de Secesiune.

Abraham Lincoln - ambasadorul libertatii in Statele Unite

Abraham Lincoln a candidat la presedintia Statelor Unite, din partea Partidului Republican, grupare politica infiintata in 1854, pe baza unei platforme anti-sclavie. In campania sa electorala, Lincoln a avut o atitudine concilianta fata de statele din Sud. Cu toate acestea, Carolina de Sud, Mississippi, Georgia, Texas, Louisiana, Florida si Alabama s-au desprins de uniune, simtindu-se amenintate de politica lui Lincoln. In 1861, cele sapte state au format o uniune independenta - Statele Confederale ale Americii.

Oricat de mult detesta sclavia, Abraham Lincoln nu isi putea permite sa se opuna clar acestei entitati, insa a respins ferm dreptul la secesiune si a anuntat statele din Confederatie ca nu va ceda proprietatile federale. Astfel, un razboi inevitabil a izbucnit la 12 aprilie 1861, cand generalul confederat Beauregard a atacat Fortul Sumter.

Devenind presedintele Statelor Unite, Lincoln a decis sa semneze o lege, emisa de Congresul Statelor Unite, care stipula eliberarea tuturor sclavilor din statele americane. Acest lucru a starnit din nou furia celor din Sud. Decretul final a fost amanat pentru anul urmator, cand presedintele Statelor Unite, printr-o politica ferma si plina de tact, dadea un ultimatum de 100 de zile statelor din Sud, pentru a reveni in Uniune cu sistemul lor bazat pe sclavie.

2012/06/19//600270-70787-004-784c0452.jpg

Articolul continuă după reclamă

Astfel, la 1 ianuarie, 1863, Lincoln a emis Proclamatia de Emancipare, declarand ca toti sclavii din statele secesioniste erau „de acum si pentru totdeauna liberi". Pentru legalitatea masurii, presedintele a initiat un amendament constitutional, care a fost, insa, adoptat dupa moartea acestuia, la 6 decembrie, 1865. Documentul urma sa desfiinteze pentru totdeauna sclavia.

Libertate si discriminare

Intre anii 1936 si 1938, jurnalisti si scriitori au reusit sa salveze cateva documente si fotografii ale sclavilor care au trait in perioada Razboiului Civil si care au supravietuit si primului Razboi Mondial. Cei mai multi dintre martori aveau peste 80 de ani.

2012/06/19//600273-former_slave3-640x496.jpg

"Stiam ca putem fugi, dar apoi ce urma? Cine facea asa ceva, primea o pedeapsa foarte dura daca era prins", a marturist John W. Fields, 89 de ani, intr-un document aflat in Biblioteca Congresului SUA.

Marturiile dezvaluie evolutia unei populatii care si-a format o comunitate pornita de la zero si care a reusit sa supravietuiasca, in ciuda faptului ca fostii sclavi au fost lasati sa se descurce singuri, fara surse materiale care sa ii ajute sa isi construiasca o noua viata.

Click aici petru GALERIA FOTO!

Foto: Daily Mail/ Biblioteca Congresului SUA

FOTO! Rodney King, simbolul revoltei interrasiale din SUA, gasit mort in piscina casei sale... Elie Wiesel a renuntat la Ordinul Marea Cruce, dupa ceremoniile in onoarea simpatizantului nazist Jozsef Nyiro...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x