Antena Căutare

Franta: 11 banci, amendate pentru ca au fixat comisioane netransparent

Autoritatile franceze au amendat 11 banci comerciale pentru ca au colaborat ilegal in legatura cu comisioanele percepute pentru plati prin cecuri, informeaza Reuters. Unitatile bancare in cauza, printre care se numara Societe Generale, Credit Agricole, BNP Paribas si HSBC au primit amenzi cu o valoare totala de 385 de milioane de euro.

Motivul sanctiunii este "fixarea" comisioanelor interbancare pentru 80% din cecurile date in circulatie din ianuarie 2002 pana in iulie 2007, dupa computerizarea sistemului, odata cu trecerea la moneda unica europeana.

Credit Agricole si subsidiara sa LCL au primit cea mai mare amenda (100 milioane euro), urmata de Natixis, proprietarul BPCE (91 milioane euro). Societe Generale si Credit du Nord vor trebui sa plateasca cate 60,4 milioane euro, iar HSBC 9 milioane euro.Valoarea sanctiunii a fost calculata pentru fiecare banca in parte, in functie de mai multe criterii precum cota de piata a bancii pe sistemul cecurilor, practici anterioare, dar si "greutatea" fiecarei unitati in economie.

Purtatorii de cuvant ai HSBC, BPCE, Banque de France si Credit Agricole au refuzat sa comenteze sanctiunile, Societe Generale nu a raspuns apelurilor telefonice. Reprezentantii BNP Paribas, institutie amendata cu 63,3 milioane euro, au declarat ca banca este surprinsa de decizia luata, intrucat taxele au fost concepute ca si masuri tranzitionale, cu o transparenta totala.

Autoritatile au semnalat amendarea in anul 2000 a sase dintre bancile implicate, pentru actiuni asemanatoare pe piata imobiliara.

Coreea de Nord isi schimba liderul: Kim Jong Il ii cedeaza carma fiului sau cel mic... Petrolul a coborat sub 74 $/baril, aurul se apropie de 1.300 $/uncie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x