Antena Căutare

Franta: Francois Hollande, primul presedinte socialist din ultimii 17 ani

Francois Hollande a devenit duminica primul presedinte socialist al Frantei dupa 17 ani, obtinand 51,67% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive, anuntate de Ministerul francez de Interne. Victoria socialistului este interpretata drept un vot-sanctiune impotriva presedintelui conservator aflat la sfarsit de mandat, Nicolas Sarkozy, care a obtinut 48,33%.Totodata, Hollande e cel de-al doilea presedinte socialist din Istoria Republicii a 5-a.

In varsta de 57 de ani, fost primar si fost lider al Partidului Socialist, Hollande va conduce Franta in urmatorii 5 ani.

Din 1997, pentru 11 ani, Hollande a fost liderul Partidului Socialist francez. Dar marea provocare a carierei sale politice a fost candidatura la presedintia Frantei. Dupa arestarea, in 2011, la New York, a directorului FMI Dominique Strauss Kahn, favoritul sau in cursa prezidentiala, Partidul Socialist francez si-a pus sperantele in Hollande.

Constient ca nu e carismatic precum Sarkozy, el a incercat sa-i convinga pe francezi ca merita fotoliul de la Palatul Elysee din alte motive. A promis ca va impune o noua taxa bogatilor si ca va renegocia tratatul fiscal al Uniunii Europene.

Francois Hollande ar putea deveni primul Presedinte al Frantei care nu este casatorit atunci cand preia functia. El s-a despartit, in 2007, de Segolene Royal, partenera de viata cu care are 4 copii. Royal e, de altfel, cea care a candidat acum 5 ani la Presedintia Frantei, dar a pierdut in cursa contra aceluiasi contracandidat, Nicolas Sarkozy.


Foto: Intactimages / EPA

VIDEO! Vladimir Putin, investit din nou, cu fast, ca presedinte al Rusiei... Romania are "pile" la Elysee: Seful de campanie al lui Hollande, pe jumatate roman...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x