Antena Căutare

Germania: Sanctiune electorala pentru Guvernul Merkel

Coalitia conservatori-liberali a cancelarului german, Angela Merkel, a pierdut majoritatea in Camera superioara a Parlamentului german, in urma alegerilor din Renania de Nord – Westfalia.


Social-democratii (SPD), rivalii partidului lui Merkel, au fost votati de 34,5 dintre alegatorii prezenti la urne. Rezultatul este, si pentru social-democrati, cel mai slab din ultimii 50 de ani in aceasta zona, dar este compensat de scorurile bune realizate de ecologisti (12,1%), in timp ce partidul radical de stanga Der Linke a obtinut 5,6%.

Infrangerea aliantei aflate la guvernare nu este o surpriza, in conditiile in care mass-media germane relatau ca alegatorii o vor sanctiona pe Angela Merkel pentru ca a acceptat interventia in favoarea Greciei.
Presa de azi a calificat rezultatele drept un cutremur si un dezastru pentru coalitie.

"Incotro acum, cancelarule?", intreaba Bild, langa o fotografie in care Angela Merkel are o expresie ingrijorata. "NRW dezavueaza coalitia negru-galbena (negrul este culoarea crestin-democratilor, galbenul a liberalilor). Drama in privinta euro", rezuma cotidianul.

"Este un cutremur politic, dupa doar 225 de zile de la victoria rasunatoare a taberei rosu-galbene in alegerile legislative", continua Bild. "Acum vom vedea din ce aluat este facut cancelarul", conchide publicatia.

Saptamanalul Der Spiegel este de parere ca este vorba despre "un apel la ordine sever din partea alegatorilor", care cer echipei aflate la putere sa "isi dea interesul", in timp ce cotidianul Die Welt (centru-dreapta) pune in discutie "lipsa de directie" a coalitiei Merkel, care a pierdut majoritatea in Rhenania de Nord-Westfalia.

"Alegerile sunt un dezastru pentru Angela Merkel", afirma cotidianul Berliner Zeitung, in timp ce Süddeutsche Zeitung subliniaza ca aceasta coalitie "negru-galbena se prabuseste (...)", dupa doar opt luni de la victoria taberei Merkel in alegerile legislative din septembrie. "Marile asteptari ale populatiei fata de noul Guvern s-au inecat in deceptii profunde", potrivit acestui cotidian de centru-stanga.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) afirma ca acest scrutin regional a constituit un fel de "mici alegeri legislative, dominate de dispute in cadrul coalitiei privind scaderea impozitelor, consolidarea bugetara a Berlinului si, tot mai mult in ultima perioada, de norii negri de deasupra Greciei, care s-au transformat in ziua alegerilor in furtuna asupra euro".

Sursa: www.jurnalul.ro

Indonezia: Alerta de tsunami, dupa un cutremur de 7,2 grade Richter... Expert: Un atac cibernetic ar ruina SUA in 15 minute...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x