În august 2023, Vlad Pascu a intrat în plin cu mașina într-un grup de studenți în localitatea 2 Mai. Tânărul se afla sub influența substanțelor interzise în momentul impactului. În acest accident tragic și-au pierdut viața doi tineri, Roberta și Sebi, iar alți trei, Cristina, Alex și Darius, au fost răniți.
Acesta se află în arest preventiv, fiind acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
La ce sumă se ridică despăgubirile cerute de victimele lui Vlad Pascu în accidentul din localitatea 2 Mai. Cine plătește
Procesul penal în care este inculpat Vlad Pascu este încă pe rol, iar următorul termen este 23 mai 2024, la Judecătoria Mangalia.
Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu se ocupă încă de caz, în ciuda gafelor repetate pe care le-a făcut la termenele anterioare. Inspecția Judiciară s-a sesizat, însă la data de 24 aprilie 2024, Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea de suspendare.
De asemenea, judecătoarea respectivă a micșorat sentința inculpatului dat fiind faptul că și-a recunscut faptele. Astfel, Vlad Pascu va beneficia de reducerea pedepsei cu 1/3 din perioadă.
Familiile tinerilor uciși de Vlad Pascu, dar și cei trei răniți în accidentul din localitatea 2 Mai, cer daune morale și materiale. Potrivit unei surse, suma se ridică la peste 33 de milioane de euro.
Citește și: Vlad Pascu, sancționat disciplinar în închisoare. Cum a fost pedepsit și de la ce a pornit
Despăgubirile vor fi plătite inițial de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), urmând ca respectiva asociație să intenteze un proces civil împotriva lui Vlad Pascu pentru recuperarea banilor.
Potrivit sursei menționate anterior, în timpul procesului pe fond, familia lui Vlad Pascu și-a arătat disponibilitatea de a plăti despăgubirile materiale. Acestea constau în cheltuieli de înmormântare către familiile celor decedați și cheltuieli de spitalizare precum și tratament în ceea ce îi privește pe răniți.
Daunele morale semnifică ceva diferit. Acestea nu pot fi calculate pe baza înscrisurilor depuse la dosar, ci vor fi apreciate de judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu.
Cei trei răniți s-au constituit părți civile fiecare cu câte 1 milion de euro daune morale.
Citește și: Imagini emoționante de la marșul organizat în memoria tinerilor uciși de Vlad Pascu în localitatea 2 Mai
Pentru Roberta Dragomir s-au constituit părți civile mama, tata, sora și doi bunici ai acesteia, fiecare membru solicitând câte 6 milioane de euro daune, în total fiind 30 de milioane de euro.
Pentru Sebastian Olariu s-au constituit părți civile cei doi părinți, sora, doi bunici și două mătuși. Familia Olariu nu a făcut publice sumele solicitate.
„Nu există asigurător aici, deoarece vehiculul condus de inculpat nu avea asigurare RCA. Plătește BAAR într-o primă fază, după care Biroul se poate îndrepta împotriva inculpatului. Este o regulă specială în materia asigurărilor, asta vă pot spune, că lucrurile așa se vor derula.
Citește și: Decizia CSM în legătură cu judecătoarea din cazul 2 Mai. Ce se întâmplă cu Ancuța Ioana Popoviciu
Despăgubirile vor fi preluate la plată de BAAR față de părțile civile. Dacă cumva se va întâmpla să se ajungă la o înțelegere – cel puțin în parte – cu privire la daunele materiale și inculpatul se va oferi să le plătească, atunci, sigur, Biroul va plăti diferența.
Dacă nu, BAAR va plăti totalitatea daunelor materiale și morale, iar ulterior, Biroul se socotește cu inculpatul, dar asta nu mai privește părțile civile”, precizează avocatul Bogdan Ezer, reprezentant al BAAR.