Antena Căutare

Grecia tine cu dintii de zona euro: Noi masuri de austeritate, in ciuda protestelor de strada

Parlamentul Greciei a adoptat, noaptea trecuta, bugetul pe anul viitor, care include masuri extrem de severe de austeritate. Premierul Lucas Papademos s-a declarat hotarat sa faca totul pentru ca tara sa ramana in zona euro si in Uniunea Europeana, in ciuda protestelor din strada. Chiar in timpul votarii, in piata parlamentului aveau loc ciocniri intre politie si grupuri de tineri care chemau la "insurectie".

Nivelul de trai al grecilor va scadea serios in 2012 prin aplicarea legii bugetului, votata de parlament cu o mare majoritate. Legea prevede, intre altele, noi cresteri de impozite, dar si concedieri si reduceri de salarii in sectorul public. Premierul Papademos a lasat sa se inteleaga ca populatia va trebui sa continue eforturile timp de mai multi ani.

Papademos a subliniat ca pozitia Greciei in Uniunea Europeana nu este negociabila si ca tara va pastra moneda euro, dorita, potrivit sondajelor, de 70% din cetateni. Multi greci, mai ales tineri, sunt totusi disperati iar violentele pot izbucni in orice moment.

Marti, motivul a fost comemorarea uciderii unui adolescent de catre un politist, incident care declansa, acum trei ani, tulburari urbane fara precedent. Acum, doua marsuri separate in amintirea victimei s-au incheiat, din nou, prin ciocniri cu politia.

Grupuri de anarhisti au chemat la "inarmarea poporului" si i-au atacat pe scutieri cu pietre, artificii si sticle incendiare. Politistii au ripostat cu gaze lacrimogene si grenade de soc. Urmariti de politisti, protestatarii au devastat, in trecere, vitrine si statii de autobuz.

Ciocnirile, inregistrate, de asemenea, la Salonic si in alte orase din provincie, au semnalat, daca mai era nevoie, ca aplicarea noilor masuri de austeritate nu va fi deloc usoara.


VIDEO! Parlamentul bulgar, asediat de tractoare... UPDATE! Focuri de arma in campusul universitatii americane Virginia Tech: Doi morti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x