Live acumObservator 16
Prime Time 20:30X Factor

11 Iulie 1995: A inceput “Masacrul de Srebrenica”. 8.000 de musulmani bosniaci au fost omorati de trupele sarbe

“Masacrul de la Srebrenica” a fost cea mai mare crima in masa din Europa dupa al Doilea Razboi Mondial. S-a petrecut intre 11 iulie si 22 iulie 1995 si a costat viata a peste 8.000 de musulmani bosniaci, barbati si baieti, din orasul Srebrenica, din Bosnia-Hertegovina, si din imprejurimi.

Victimele au fost executate sumar de catre unitati ale Armatei Republicii Srpska aflate sub comanda generalului Ratko Mladici in timpul razboiului din Bosnia. O unitate paramilitara din Serbia, denumita “Scorpionii”, oficial parte a Ministerului Sarb de Interne pana in 1991, a participat la masacru.

In aprilie 1993, Natiunile Unite declarasera enclava Srebrenica aflata sub asediu in valea Drinei din nord-estul Bosniei „zona protejata” aflata sub protectia ONU. In iulie 1995 insa Forta de Protectie a Natiunilor Unite (UNPROFOR), reprezentata pe teren de un contingent de 400 de „casti albastre” olandeze nu au impiedicat capturarea orasului de catre armata Republicii Srpska si nici masacrul ce a urmat.

Majoritatea celor ucisi erau baieti adolescenti si barbati adulti, dar printre victime s-au numarat si baieti sub 15 ani, barbati peste 65 de ani si chiar cativa nou-nascuti. Lista preliminara a Persoanelor Dispaute sau Ucise la Srebrenica alcatuita de Comisia Federala Bosniaca pentru Persoane Disparute contine 8.373 de nume, dintre care 500 sub 18 ani, si include cateva zeci de femei si fete. In mai 2010, prin analiza ADN a fragmentelor de cadavru recuperate din gropile comune, fusesera identificate 6557 de victime ale genocidului si 4.524 de victime au fost ingropate la Centrul Memorial de la Potočari.

Crimele au fost recunoscute de guvernul sarb bosniac abia pe 10 noiembrie 2004, in urma unui raport care mentiona clar masacrul de la Srebrenica. In acest moment, generalul Ratko Mladici, comandantul fortelor sarbe din Bosnia, si Radovan Karadzici, liderul politic al sarbilor bosniaci, sunt arestati si judecati de Tribunalul Penal International pentru crime de razboi si genocid in razboiul din Bosnia (1992-1995), unul dintre capetele de acuzare fiind “Masacrul de la Srebrenita”.

Foto: wikipedia.org

Recomandari