Antena Căutare

Mai multa putere pentru presedintele Ucrainei

Prerogativele presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, au primit un "spor" considerabil din partea Curtii Constitutionale. Magistratii au considerat drept ilegala adoptarea, la sfarsitul lui 2004, in perioada "revolutiei portocalii", a unei reforme care reducea puterile sefului statului, relateaza AFP

Reforma reducea prerogativele prezidentiale privind formarea Guvernului in favoarea majoritatii parlamentare si a premierului, si a prelungit de la patru la cinci ani durata mandatului Parlamentului. In mod paradoxal, aceasta reforma a fost initata de sustinatorii din acea vreme ai lui Ianukovici, cu scopul reducerii prerogativelor sefului statului inaintea accederii la putere a taberei prooccidentale a lui Iuscenko si aliatei acestuia de atunci, Iulia Timosenko.

Formatiunea lui Timosenko, fost premier si actual lider al opozitii, a denuntat vineri hotararea luata de Curte. "Aceasta instanta s-a discreditat (...). Ultima ei hotarare este aproape de abuzul de putere, Curtea Constitutionala atribuindu-si, fara autorizare, dreptul de a modifica legea fundamentala ucraineana", a apreciat Olena Sustik, vicepresedintele grupului parlamentar al Blocului Iulia Timosenko.

Potrivit presedintiei ucrainene, hotararea de vineri restabileste Constitutia ucraineana din 1996, cand tara era condusa autoritarist de Leonid Kucima, iar Viktor Ianukovici era premier. "Acest lucru inseamna ca toate raporturile juridice din tara sunt reglementate de aceasta Constitutie, care a fost recunoscuta ca fiind cea mai buna din Europa", a declarat adjunctul sefului administratiei prezidentiale, Olena Lucas.

Curtea a examinat cererea depusa de deputati din tabara favorabila presedintelui, care doreau invalidarea reformei constitutionale din 2004. In opinia taberei care-l sutine pe presedinte, aceasta reforma a fost introdusa prin incalcarea procedurii constitutionale.

Ianukovici, un fost opozant prorus, care a preluat functia de presedinte in februarie, a reusit, de atunci, sa isi consolideze puterea rapid, dotandu-se cu o majoritate parlamentara si cu un Guvern loial.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

IMAGINI SOCANTE! Pakistan: Civili executati fara mila... Sicilia: Romanca, in stare grava dupa ce a fost lovita cu masina de un politist...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x