- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pe întreaga durată a zborului experimental spațial, șoarecii au învățat să se propulseze, ceea ce este destul de remarcabil, deoarece nu au experimentat niciodată înainte de a fi trimişi în spaţiu, spun cercetătorii. Rozătoarele pe care oamenii de știință le-au trimis la bordul Stației Spațiale Internaționale au fost doar de sex feminin în vârstă de 16 până la 32 de săptămâni. O dată ajuns în spațiu, animalele au petrecut un total de 37 de zile în microgravitate.
Şoarecii au trăit în habitatul lor pe durata experimentului, o cușcă special concepută pentru experiment. Acest lucru a permis studierea modului în care spațiul și microgravitatea afectează organismele biologice care au asemănări cu sistemele corpului uman. La sfârșitul studiului, s-a concluzionat că toți șoarecii s-au comportat normal și s-au aflat într-o stare excelentă de sănătate atunci când s-au întors pe Pământ.
Misiunea rozătoarelor este de a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă. Se ştie că astronauţii, în special cei care stau o perioadă îndelungată în spaţiu, acuză pierderi ale masei musculare şi chiar ale ţesutului osos. Iar micile viețuitoare vor avea un rol important în găsirea unei soluții pentru această problemă.
Şoarecii care vor fi testaţi fac parte dintr-o serie de rozătoare modificate genetic. Le lipseşte o genă, cea care produce miostatina - o proteină care circulă prin sânge şi acţionează pentru a limita creşterea masei musculare. În spaţiu vor ajunge trei grupuri de animale.
Pe lângă studiile privind îmbunatăţirea sănătăţii astronauţilor, savanţii de la NASA vor să înţeleagă cum ar trebui să acţioneze pentru a opri degenerarea musculaturii în cazul persoanelor în vârstă sau al celor cu probleme medicale. Experimentele au loc pentru a-i pregăti pe astronauţii care vor călători spre Marte. Drumul spre Planeta Roşie durează în medie şapte luni.
Dacă pe Staţia Spaţială Internaţională astronauţii au un laborator special care le permite să îşi menţină sănătatea în stare bună şi dispun chiar de aparate pentru fitness, pe nava care va porni spre Marte nu va fi spaţiu pentru astfel de echipamente.