Antena Căutare

Noua faza in "razboiului" gazelor? Ucraina: Acordul pentru gazele rusesti nu mai respecta legislatia

Europa s-ar putea confrunta cu o noua criza a gazelor in aceasta iarna. De data aceasta nu mai este vorba despre datorii ale Ucrainei fata de Rusia, ci despre faptul ca acordurile semnate cu Rusia de precedentul guvern de la Kiev nu mai sunt in conformitate cu legislatia actuala a tarii.

Anuntul a fost facut miercuri de primul ministru Mykola Azarov, care a explicat ca Ucraina s-a alaturat Blocului European de Energie si a adoptat o noua lege pe piata gazelor naturale.

"Astfel, legea internationala si legislatia interna care au fost luate in calcul la semnarea angajamentelor de import si tranzit al gazdelor naturale s-a schimbat. intelegerea semnata de vechiul Guvern nu respecta legea in vigoare", a declarat Azarov, citat de Ria Novosti.

El a mai adaugat ca Ucraina considera in continuare ca intelegerea semnata cu Rusia este nedreapta si nesatisfacatoare. Kievul a cerut in ultima perioada in repetate randuri ca intelegerea sa fie renegociata. "Realitatile de pe piata s-au schimbat si de aceea parametrii de baza si formula de calcul a pretului trebuie sa sufere schimbari", a spus Azarov.


Gazele rusesti asigura 25% din consumul Europei (inclusiv al Romaniei), iar cea mai mare parte a gazului livrat tranziteaza Ucraina. Exporturile au fost intrerupte in doua randuri, in 2006 si la inceputul lui 2009, din cauza disputelor dintre Moscova si Kiev pe tema preturilor platite de Ucraina si datoriilor companiei de stat Naftogaz catre Gazprom.

Franta: Cresterea varstei de pensionare de la 60 la 62 de ani, votata... VIDEO! O femeie ca fost calcata pe cap din motive politice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x