Antena Căutare

O sutime de secundă! 39.000 de morți și 25.000 de răniți! 9 august 1945 ziua în care Fat Man a decimat Nagasaki!

9 august 1945. Fat Man explodează deasupra orașului japonez Nagasaki și ucide aproape 40.000 de oameni. La doar 3 zile după ce primul atac cu bombă nucleară a distrus Hiroshima, Japonia suferea din nou.

O sutime de secundă! 39.000 de morți și 25.000 de răniți! 9 august 1945 ziua în care Fat Man a decimat Nagasaki!
Bomba atomica de la Nagasaki | historynet.com

La doar 3 zile după ce orașul japonez Hiroshima era distrus de Little Boy, prima bombă nucleară folosită vreodată, un nou atac avea loc. De această dată Nagasaki avea să „cunoască” potențialul distructiv al dispozitivului atomic.

Fat Man este numele de cod precum și porecla bombei atomice ce a fost detonată deasupra orașului Nagasaki din Japonia, de către Statele Unite ale Americii la 9 august 1945, la ora 22:47 ora locală. Era a doua bombă atomică folosită împotriva Japoniei după Little Boy, detonată cu trei zile înainte deasupra orașului Hiroshima, la 6 august.

Aceste 2 bombe au dus la capitularea necondiționată a Japoniei, aliatul Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

Cu toate că bomba a avut o deviație de aproximativ 2 km, a fost distrus mai mult de jumătate din oraș. Populația orașului Nagasaki a scăzut astfel într-o sutime de secundă de la 422.000 la 383.000 de locuitori: 39.000 de oameni au fost omorâți pe loc, iar peste 25.000 au fost răniți.

Scopul folosirii celor două bombe atomice a fost mai degrabă politic decât militar. Armata SUA nu ar fi câștigat foarte mult din distrugerea celor două orașe japoneze din punct de vedere militar, însă avantajul politic obținut a fost „neprețuit”.

Folosite mai mult pentru intimidare, cele 2 atacuri au avut scopul de a descuraja oamenii cu putere de decizie din tabăra japoneză și de a „semăna teroare”. Nu atât potențialul distructiv al noillor arme a fost factorul decisiv ci timpul scurt în care distrugerile aveau loc.

Fiind singura țară care dispunea de aceste noi arme, SUA a putut să influențeze decisiv soarta războiului, Japonia capitulând doar câteva zile mai târziu.

Haos și durere în Indonezia! Bilanțul cutremurului cu magnitudinea de 6,9 grade pe Richter a crescut! Câte vieți a luat ... Un nou cutremur DEVASTATOR lovește Indonezia! Cu doar câteva zile în urmă, alt seism puternic a luat viața a sute de per...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x