Bătrânii japonezi vorbesc că ar fi 69. 69 de persoane care au supraviețuuit celor două bombe atomice din istorie, 6 și 9 august 1945. Dar guvernul japonez recunoaște un SINGUR OM care a râs de cele mai mari tragedii nucleare din istorie: TSUTOMU YAMAGUCHI. S-a stins la 93 de ani, în 2010, după ce și-a îngropat soția și unul dintre copii, fără a putea viziona filmul pe care marele James Cameron il propusese cu un an înainte
Tsutomu Yamaguchi văzuse lumina zilei la mijloc de martie, 1916. La 20 de ani se ocupa, deja, de designul și producția tancurilor petroliere la ”Mitsubishi Heavy Industries”, companie japoneză uriașă. Când a pornit cel de-al Doilea Război Mondial a susținut sus și tare că ”Noi nu trebuie să intrăm în această mare urgie”, dar nimeni nu l-a ascultat. În vara lui 1945 Yamaguchi lucra și trebăluia în Nagasaki. Conducerea companiei a decis să-l trimită, trei luni, într-un schimb de experiență la ai săi colegi din Hiroșima, astfel că dimineața de 6 august l-a găsit acolo.
PRIMA
Dimpreună cu doi tovarăși de muncă, Akira Iwanaga și Kuniyoshi Sato, dădeau să plece de la hotel, către gară, urmând a reveni la Nagasaki. La un moment dat și-a dat seama că și-a uitat sigiliul la birou, s-a întors să-l ia. E 8:15, 6 august 1945, când ”Enola Gay” își deschide burta și lansează ”Little Boy”, prima atomică din istoria omenirii. ”Am văzut un avion, apoi două parașute. În câteva secunde, cerul s-a luminat iar eu am fost aruncat la pământ”, avea să-și amintească. Și-a pierdut, atunci, auzul urechii stângi, a orbit, temporar, iar o parte din corp i-a fost arsă. Și-a petrecut noaptea alături de colegii său, supraviețuitori și ei, iar a doua zi au plecat spre Nagasaki.
Aici a fost tratat cum se cuvine, iar rănile, bandajate. Nu se știe exact, dar la radio se vorbește despre peste 130.000 de victime. Japonezul, tot japonez! Deși fusese lobvit de o bombă atomicp, Yamaguchi se prezintă, pe 9 august, la serviciu!!!
A DOUA
E 11 AM când omul îi descrie superiorului său ceea ce pățise cu fix trei zile în urmă. ”Bockscar” lansează ”Fat Man”, a doua bombă atomică din lume. Simte o căldură infinită, are febră mai bine de o săptămână. Dar supreaviețuiește! Numărul victimelor din cele două zile ”sare” de 230.000.
Războiul se termină. Se căsătorește cu o supravițuitoare, au doi copii. În 1957, Guvernul Japonez recunoaște ”hibakusha”, termen ce definește supraviețuitorii din ambele tragedii. Însă nimic nu e clar, se vorbește despre 69 de oameni. Yamaguchi nu este printre ei, oficialititățile considerând că nu poate demonstra că a fost la Hiroșima. Nu disperă, nu zice nimic. Mulțumește Cerului că e sănătos și atât! Scrie atât un roman autobiografic, cât și un volum de poezii. Una dintre fete îi moare de cancer, la 59 de ani. Soția, la fel, la 88.
O imagine extrem de rară, cu interiorul ”Little Boy”, prima bombă atomică din istorie
În martie 2009, japonezii îl recunosc, oficial, cu patalama la mână, drept unicul supraviețuitor din lume care a participat la ambele explozii nucleare. James Cameron, marele regizor, ”tăticul Titanicului”, vine să-i propună un film. Dar starea sa de sănătate se înrăutățește. Radiațiile la care a fost supus încep să-și facă efectul. Are cataracte și suferă de leucemie.
Se stinge în cea de-a patra zi a lui 2010, la Nagasaki, la 93 de ani. Cancer de stomac.
Cea de-a 275.230-a victimă!
Un film celebru își bate joc de noi. Rene Russo și Pierce Brosnan: ”Dacă-s hoți, înseamnă că-s români. Cine să le învețe... Crezi că poți rezolva cel mai tare test de inteligență al momentului? Soluția e mai mult decât evidentă...