Antena Căutare

OSDO: Damascul, sub tirul "celor mai violente lupte" de la inceputul revoltei. Rusia acuza Occidentul

Observatorului sirian al Drepturilor Omului (OSDO) a anuntat ca la Damasc se dau "cele mai violente" lupte de la declansarea revoltei in Siria. Iar, pe de alta parte, Rusia a acuzat luni statele occidentale ca exercita un "santaj" pentru a obliga Moscova sa accepte sanctiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

"Armata a bombardat mai multe cartiere" unde s-au retras rebelii din Armata siriana libera (ASL), a declarat, pentru AFP, directorul OSDO Rami Abdel Rahmane. "Nu au fost niciodata atat de intense"."Luptele cele mai violente au avut loc in cartierele Tadamone, Kafar Sousse, Nahr Aicha, Sidi Qadad si al-Kaddad. Fortele de securitate incearca sa reia controlul asupra acestor cartiere insa nu au reusit inca", a explicat acesta. Ambulantele transportau membrii fortelor armate, a transmis de asemenea OSDO.

La randul sau, agentia oficiala Sana a transmis ca "un grup terorist care a detonat explozibil in cartierul Tadamone a suferit pierderi imense in randurile sale", fara a face alte precizari.

Manifestatii au avut loc in mai multe cartiere ale capitalei "pentru a denunta bombardamentele" care au vizat cartierul Tadamone, care, conform OSDO, s-au soldat cu peste 150 de morti.

Rusia se plange ca este santajata

Autoritatile de la Moscova au acuzat luni statele occidentale ca exercita un "santaj" pentru a obliga Moscova sa accepte sanctiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU impotriva regimului de la Damasc.

"Spre marele nostru regret, se observa elementele unui santaj", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirmand ca occidentalii au somat Rusia sa accepte sanctiunile fara de care acestia "refuza prelungirea mandatului misiunii observatorilor". "Consideram ca aceasta este o abordare absolut contraproductiva si periculoasa, intrucat este inacceptabila utilizarea observatorilor ca pe o moneda de schimb", a adaugat acesta, informeaza AFP.

Negocierile de saptamana trecuta in cadrul Consiliului de Securitate al ONU privind proiectul de rezolutie pentru Siria au devenit foarte dure intre puterile occidentale si Rusia. Moscova refuza sa sanctioneze Guvernul sirian daca acesta nu renunta la atacurile cu arme grele impotriva opozitiei, dupa cum prevede un proiect de rezolutie prezentat de europeni si americani si care invoca Capitolul VII al Cartei ONU. Acesta permite impunerea de sanctiuni economice unei tari pentru a o constrange sa se conformeze unei decizii a Consiliului.

Statele Unite ameninta, la randul lor, ca nu vor prelungi, dupa cum a propus Moscova, mandatul Misiunii observatorilor ONU in Siria (MISNUS), care expira la 20 iulie, daca Consiliul nu face apel la sanctiuni ca mijloace de presiune asupra presedintelui Bashar al-Assad.

Foto: Intactimages / EPA

Cum au fost deportati la Auschwitz evreii din Ungaria... O nava militara americana a distrus o ambarcatiune mica, in Golful Persic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x