Războiul din Ucraina, izbucnit pe 24 februarie 2022 a scos la iveală poveștile emoționante ale multor ucraineni. Printre poveștile evidențiate în presa internațională și comentată chiar și de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a numărat povestea lui Boris Romanchenko, ucis în bombardamentele din Harkiv. Nepoata acestuia a declarat că Boris Romanchenko locuia într-o clădire cu mai multe etaje, care a fost lovită de un obuz al rușilor, potrivit BBC.
Ucraineanul care locuia în Harkiv a fost prizonier în lagărele de concentrare naziste și a supraviețuit, însă a murit în războiul inițiat de Putin, războiu pe care, paradoxal, îl numește operațiune militară specială de nazificare a Ucrainei.
Povestea lui Boris Romanchenko, ucraineanul care a supraviețuit lagărelor de concentrare, dar a fost ucis de bombardamentele rușilor din 2022
Boris Romanchenko a lucrat intens la memoria crimelor naziste și a fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Buchenwald-Dora.
Romantschenko s-a născut în orașul de ucrainean Bondari la 20 ianuarie 1926. El a fost arestat de trupele naziste la vârsta de 16 ani după invazia Uniunii Sovietice și a fost deportat în Germania în 1942, unde a fost forțat să facă muncă silnică în lagăr. După o tentativă de evadare eșuată în 1943, a fost trimis în lagărul de concentrare Buchenwald, unde aproximativ 56.545 de oameni au fost uciși înainte de a fi eliberați în 1945 de Aliați. De asemenea, a fost închis în lagărul Mittelbau-Dora, precum și în lagărele Bergen Belsen și Peenemünde.
Romantschenko, care nu era evreu, s-a întors la Buchenwald în 2012, la 67 de ani de când prizonierii din lagăr au fost eliberați de trupele americane. La festivitate Romantschenko a recitat angajamentul făcut de supraviețuitori de a crea „o lume nouă în care să domnească pacea și libertatea”.
Ce a transmis Volodimir Zelenski, despre moartea lui Boris Romanchenko
Volodimir Zelenski a vorbit în una dintre videoconferințele sale despre moartea lui Boris Romancenko.
“Boris Romancenko, fost prizonier în lagărele de concentrare ale naziştilor, a fost ucis la Harkiv. Avea 96 de ani. Gândiţi-vă – a trecut prin atâtea! A supravieţuit în Buchenwald, Dora-Mittelbau, Peenemunde şi Bergen-Belsen. Şi a fost ucis de un proiectiv rusesc care a lovit o clădire obişnuită din Harkiv... Cu fiecare zi ce trece acest război arată din ce în ce mai clar ce este ‘denazificarea’ lor”, a spus Volodimir Zelenski.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a început în zorii zilei de 24 februarie, iar imagini tulburătoare au fost surprinse încă din primele ore ale războiului.
Occidentul a intensificat în ultimele zile furnizarea de arme către Ucraina, pentru a ajuta țara să se apere împotriva invaziei Rusiei, iar răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară.
Kremlinul a acuzat pe 28 februarie Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”.
Citește informații actualizate despre război pe observatornews.ro.
De ce crede Volodimir Zelenski că Ucraina nu este acceptată în NATO. Ce a declarat liderul ucrainean... Secretele bine ascunse de la Kremlin. Ce relație are, de fapt, Vladimir Putin cu oligarhii ruși...