Anunţul AIEA referitor la pierderea contactului cu centrala a fost făcut joi, la o zi după ce centrala, aflată sub controlul forţelor ruse, a rămas fără surse externe de energie.
Ucraina a pierdut legăturile cu centrala nucleara Cernobîl
Şeful AIEA Mariano Grossi a transmis că instituţia încearcă să confirme informaţiile conform cărora alimentarea cu electricitate a fost restabilită la Cernobîl.
În cursul zilei de joi, autoritatea ucraineană de reglementare în domeniu a transmis AIEA că generatoarele de urgenţă furnizează energie electrică centralei de la Cernobîl.
"Pierderea contactului înseamnă că autoritatea de reglementare nu va mai putea oferi AIEA informaţii despre starea centralei", conform AIEA.
Instituţa a citat afirmaţiile autorităţii de reglementare din Ucraina, conform cărora, potrivit informaţiilor primite înainte de pierderea legăturii, ambele linii de alimentare cu energie a centralei au fost afectate, consecinţa fiind deconectarea de la reţea.
AIEA a precizat, însă, că deconectarea de la reţea nu va avea un impact major asupra funcţiilor esenţiale de siguranţă ale centralei - unde se află mai multe facilităţi de stocare a deşeurilor radioactive - câtă vreme volumul apei de răcire a combustibilului uzat este suficient pentru a asigura răcirea fără a fi necesară furnizarea de energie electrică.
Ce spunea Zelenski după ce a fost atacat Cernobîl: Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde
Preşedintele Ucrainei cere "acţiuni fără întârziere" din partea lumii, în mijlocul atacului forţelor Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, relatează BBC.
"Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde chiar acum", a spus Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale. El i-a acuzat pe ruşi că au tras intenţionat spre cele şase reactoare ale centralei de la Zaporojie folosind tancuri echipate cu termoviziune. El a amintit de "catastrofa globală" de la Cernobîl şi a avertizat că un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe mult mai grave.
"Europeni, treziţi-vă, vă rog. Spuneţi-le politicienilor voştri că ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina", a cerut el, potrivit news.ro.
Zelenski a arătat că a ţinut legătura cu lideri din SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Germania şi Polonia, precum şi cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, dar a îndemnat şi cetăţenii de rând să tragă un semnal de alarmă în atenţia propriilor politicieni. "Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real", a afirmat el.
Ce spune Zelenski despre acuzaţiile Rusiei privind pregătirea unor atacuri chimice: „Treceţi la „dechimizarea” Ucrainei?... Liderii europeni, noi decizii cu privire la situația Ucrainei. Cum va intra țara în Uniunea Europeană...