Antena Căutare

Protestele interetnice continua in Bulgaria. "Tarul Kiro", liderul romilor, a fost arestat

Kiril Raskov, zis "Tarul Kiro", care pretinde ca este liderul romilor din intreaga Bulgarie, a fost retinut de politie, potrivit secretarului general al Ministerului de Interne Kalin Gheorghiev.


Aproximativ 170 de persoane au fost retinute aseara in 14 orase bulgare unde au avut loc manifestatii impotriva romilor. Autoritatile spun insa ca nu au fost inregistrate incidente majore. Politistii au dispersat manifestantii, i-au impiedicat sa ajunga la Parlamentul din Sofia sau in ghetourile romilor din provincie. Manifestantii care aveau asupra lor focuri de artificii, bastoane sau cutite au fost arestati.

Sloganurile rasiste ostile minoritatilor rome si turce erau mai rare fata de luni, procurorul general cerandu-le diferitelor Parchete sa aplice dispozitiile Codului Penal impotriva rasismului si urii etnice, infractiuni pasibile cu patru ani de inchisoare.

Marti, manifestantii au optat pentru sloganuri cum ar fi "Traiasca bulgarii" si "Vrem legi".

Autoritatile au cerut politiei sa actioneze ferm impotriva incalcarilor ordinii publice, in timp de o intensificare a tensiunilor etnice era sensibila in ultimele zile, scrie AFP, citata de Mediafax.

Manifestatiile, organizate gratie retelelor sociale pe Internet, au loc in urma unui incident grav petrecut vineri seara la Katunita, un sat din sudul tarii cu o puternica minoritate roma. Doi tineri au murit si cinci persoane au fost ranite in urma unui accident rutier provocat de membrii familiei liderului local al romilor, Kiril Raskov.

In timp ce locuitorii din Katunita protesteaza fata de "impunitatea familiei Raskov" implicata in diverse practici criminale, manifestatii au loc in toata tara impotriva "impunitatii tiganilor".

Subiectul este exploatat puternic de partidele nationaliste in perspectiva alegerilor prezidentiale si municipale din 23 octombrie.

foto: novinite.com

China a interzis festivalul mancatului de caini dupa 600 de ani de traditie... Fost premier ucrainean, Iulia Timosenko, risca sapte ani de inchisoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x