Antena Căutare

REPORTAJ: Brancusi este viu la Paris!

"Doamnelor si doooomnilor, am nevoie de cineva din public, cine vrea sa se distreze sa faca un pas inainte." Cam asa e atmosfera in inima Parisului, la o aruncatura de bat de Primarie, in fata Centrului Pompidou.

Pe esplanada, o multime de turisti cu privirile atintite spre tipul scund si indesat care se straduieste sa ii faca sa rada intr-un show stradal de toata frumusetea. Si, culmea, reuseste!

Ca atatia gura-casca atrasi de mirajul vecinatatii centrului politico-administrativ al Parisului, incerc sa nu scap o secunda din "performanta" actorului ambulant ce se desfasoara in fata multimii. Sa stiu de ce, la final, am sa pun in palaria purtata din mana in mana o moneda de 2 euro, dupa obiceiul locului.

Dintr-o data, cred ca privirea imi joaca feste dupa vizita lunga, de aproape o zi, la Centrul Pompidou. Prea multa arta moderna, prea multe... tevi, prea multe schele.

Totusi e adevarat! Scrie mare de tot, cu litere... aproape complete "Atelier Brancusi" si, un pic mai jos, "Musee national d'art modern". Lipsesc un "o" si un "r", dar nu incape nici o indoiala despre ce anume adaposteste cladirea pe langa care, din partea cealalta, dinspre strada Rambuteau, am fi trecut fara urma de interes. Suntem spre sfarsitul programului, majoritatea turistilor din zona asteapta inca sa fie alesi din public pentru un nou numar de pantomima, astfel ca pot vizita in liniste muzeul-atelier.

Cofrajul cu oua

Donat in 1956 statului francez, dupa ce incercarile de "repatriere" s-au lovit de indiferenta muncitoreasca instaurata la Bucuresti, atelierul lui Brancusi a fost reconstruit de doua ori pana acum. Prima data in 1962 in cadrul Muzeului de Arta Moderna "Palais de Tokyo" si a doua oara in 1977 pe locul unde se gaseste si astazi ca parte a Centrului National de Arta si Cultura Georges Pompidou.

Tot articolul, in Jurnalul National

Cat costa linistea sociala pentru regimul din Arabia Saudita: 436 mld. dolari... Libia: 26 de cetateni romani, imbarcati pe o fregata britanica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x