Antena Căutare

Rusii spun ca vinurile moldovenesti sunt numai bune pentru vopsit gardurile

Dupa ce primarul Moscovei a facut un apel catre concetateni sa boicoteze produsele moldovenesti, iar autoritatile ruse au declarat ca vor restrictiona importurile de vin din Moldova, scandalul dintre cele doua tari a trecut la capitolul „jigniri”. Pentru ca „vinurile moldovenesti sunt numai bune pentru vopsit gardurile”, in prezent, in vama rusa, zac aproximativ 40 de autotrenuri pline cu vin

Intr-o interventie la Radio Eho Mosckvi, Ghenadi Oniscenko, seful Serviciului Sanitar rus „Rospotrebnadzor", a dat cu piatra spre guvernul de la Chisinau: „ Guvernul condus de domnul Filat, isi demonstreaza incapacitatea totala in a face ordine in domeniul vinicol. Dupa embargoul impus vinurilor moldovenesti, in 2006, producatorii locali si-au invatat lectia si au crescut masurile pentru producerea vinului, trimis spre piata rusa. Acum, calitatea vinului a scazut iar dramatic. Chiar daca nu vreau sa iii dau sfaturi, premierul Filat ar trebui sa se concentreze pe lucrurile importante pentru Moldova, nu pe cele pe care crede ca le rezolva acum".

Conform lui Oniscenko, principala problema a acestui produs moldovenesc o reprezinta o substanta, metaloxil, din categoria pesticidelor. "Situația nu are nicio legatura cu politica. De fapt, din 30 iunie pana la 2 iulie, am gasit in 102 mii sticle de vin ale companiilor "Alianta-Vin", "Suvorov Vin" și "DK Intertrade", substante periculoase pentru sanatatea oamenilor. Sunt niste pesticide precum metaloxil, iar acest vin nu poate ajunge pe piata rusa. Vinuri ca „Printul Negru", „Contesa Neagra" si „Muscat Auriu" vor fi intoase inapoi in Moldova. Ele nu sunt bune, nu prezinta niciun interes pentru nimeni, poate doar sa se vopseasca gardurile cu ele. Nu stiu daca putem vorbi despre un embargo, dar constatam situatia din prezent", a punctat oficialul rus, citat si de Kommersant.

Onisenko spune ca a facut aceste dezvaluiri deoarece in ultimul timp vinificatorii moldoveni au bombardat ambasada Rusiei cu scrisori, in care cer explicatii in legatura „fata de barierele impuse de rusi la importul productiei moldovenesti".

Presa de peste prut are o alta viziune fata de aceasta problema. In opninia acesteia, blocada impusa vunurilor moldovenesti survine dupa ce pe 24 iunie presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a desemnat ziua de 28 iunie drept „Zi de Comemorare a victimelor ocupatiei sovietice din 1940", data la care "trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei si partea de nord a Bucovinei, contrar vointei populatiei acestor tinuturi".

Sursa: jurnalul.ro

Miloane de euro imprastiate pe o autostrada din Italia... Republica Moldova. Sute de oameni evacuati dupa ce Prutul si-a iesit din matca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x