Antena Căutare

Scandalul carnii de cal continua in toate statele Uniunii Europene

La Paris a inceput o reuniune de criza, firmele implicate se dau reciproc in judecata. Nimeni nu recunoaste ca ar fi etichetat carnea de cal drept carne de vita. Un lucru e sigur, spun autoritatile din Romania. Greseala s-a comis dupa ce transporturile au parasit teritoriul romanesc.

Un abator din Botosani si unul din Brasov sunt implicate in scandalul botezat deja Horsegate. Ambele sunt insa "curate". asa reiese din controalele si verificarile facute.

“Concluziile noastre indica faptul ca una dintre societatile luate in analiza a exportat doar carne de cal, ceea ceea ce inseamna ca etichetarea gresita nu era posibila. Cea de-a doua societate exporta si carne de cal si carne de vita, fara sa se fi inregistrat vreodata suspiciuni cu privire la modul in care unitatea isi desfasoara activitatea”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

In euroscandalul in care firme din 7 tari se arata cu degetul, firul care va duce la vinovat este eticheta. Undeva, pe parcursul traseului intre abator, intermediari, importatori, producatorul de lasagna si magazine, carnea de cal a fost transformata, pe hartie, in vita. Indiciile par sa duca, momentan, catre francezii de la Spanghero. Cei de la FINDUS, firma producatoare de lasagna, au aratat dovada ca Spanghero a vandut carnea romaneasca drept carne de origine franceza.

“Noi am cumparat carne de vita si am distribuit-o fara sa ne atingem de ea, ne parvenea in pachete. Daca cineva a pus carne de cal in loc de carne de vita si a etichetat-o drept carne de vita, atunci e foarte grav”, a spus Barthelemy Aguerre, presedinte Spanghero.

Scandalul are toate sansele sa devina unul de stat. Unul in care Romania refuza sa fie suspectul de serviciu.

“Avem toata deschiderea si toata transparenta necesare ca sa nu fie afectata credibilitatea producatorilor romani. Avem tot interesul sa fie depistati si sanctionati cei care, in final, au comis o frauda schimband denumirea si originea respectivelor produse”, a declarat premierul Victor Ponta.

Situatia a fost condamnata inclusiv de presedintele Frantei, iar ambasadorul francez la Bucuresti a avut azi discutii la Guvern pentru lamurirea situatiei.

Carnavalul de la Rio: Peste 70.000 de persoane au inceput distractia pe Sambadrom!... 13 morti dupa explozia unei masini-capcana la granita dintre Turcia si Siria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x