Antena Căutare

Situația românilor care muncesc în Marea Britanie se agravează! Ce li se pregătește?

Situatia romanilor care muncesc in Marea Britanie s-ar putea inrautati, in urma mai multor semnale transmise recent de guvernul de la Londra, care sugereaza ca se pregatesc masuri concrete pentru a descuraja institutiile si companiile sa angajeze cetateni straini.

Situatia romanilor care muncesc in Marea Britanie s-ar putea inrautati, in urma mai multor semnale transmise recent de guvernul de la Londra, care sugereaza ca se pregatesc masuri concrete pentru a descuraja institutiile si companiile sa angajeze cetateni straini.

Medicii si intreg personalul medical sunt printre cei mai vizati, dupa ce chiar primul ministru a cerut sa fie pregatiti de urgenta mai multi medici britanici, pentru ca strainii sa poata fi eliminati din sistem pana in 2025. Eurodeputata Daciana Sârbu avertizeaza ca mesajele oficiale cer practic „alungarea" strainilor si condamna atitudinea guvernului de la Londra.

"Mai multi ministri britanici, in frunte cu premierul Theresa May, transmit mesaje implicit xenofobe, cu referire la cetatenii straini care muncesc in Regatul Unit. Doamna May afirma ca medicii straini lucreaza acolo ‚interimar', pana cand va exista suficient personal medical autohton calificat pentru a ocupa toate locurile de munca din sistemul medical. Ministrul Sanatatii a avansat chiar un termen in acest sens – anul 2025, dupa care spitalele britanice nu vor mai avea nevoie de personal provenit din strainatate.

Ministrul de Interne, Amber Rudd, vrea sa forteze companiile sa declare public proportia de angajati veniti din afara tarii, aratand ca strainii nu ar trebui ‚sa ia slujbele pe care ar trebui sa le primeasca britanicii'. Ministrul pentru Comert International, Liam Fox, spune ca tara sa nu-si permite sa le garanteze migrantilor din UE ca vor putea ramane in Regatul Unit dupa Brexit fiindca ei sunt ‚argumente cheie' in negocieri". Aceste declaratii publice sunt inacceptabile din partea unor oficiali ai unui stat inca membru UE si ele pot stimula manifestari negative la adresa strainilor, mai ales ca au existat deja precedente in acest sens in perioada de dupa referendumul pentru Brexit", arata Daciana Sârbu.

Eurodeputata atrage atentia ca romanii si ceilalti cetateni UE sunt tratati ca pioni in mecanismul de negociere a iesirii din blocul comunitar, putand deveni victime ale Brexit chiar inainte ca procesul sa fie declansat efectiv, arată b365.ro.

"Astfel de afirmatii sunt extrem de periculoase, deoarece pot fi receptate ca incitari la ura impotriva strainilor, inclusiv a cetatenilor romani care traiesc si muncesc in aceasta tara fiindca statutul de cetateni europeni le da acest drept. Pana la iesirea oficiala a Marii Britanii din UE, nimeni nu are voie sa ameninte drepturile castigate de romani si de ceilalti cetateni ai Uniunii Europene. Aceste drepturi trebuie protejate si garantate cu fermitate de autoritati", adauga eurodeputata PSD.

Ce se întâmplă cu cetățenii UE, după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană!... Veste îngrijorătoare pentru români! Ce se întâmplă cu pământul și cât va fi afectată recolta?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x