Antena Căutare

Spania: Accesul copiilor romani la educatie s-a redus drastic

Ramasi fara slujbe dar si fara ajutorul social pentru hrana si carti, tot mai multi parinti romani din Spania se vad obligati sa-si lase copiii la scoala tot mai putine ore pe zi. Dupa ce autoritatile au redus drastic fondurile pentru bursele sociale, multi parinti si-au retras copiii mai intai de la activitatile optionale, iar recent si de la mesele servite la scoala.

In Spania, sunt acum 120 de mii de copii romani. Multi s-au nascut in peninsula, dar asta nu-i ajuta cu nimic. Mai ales acum, cand Guvernul national si cel regional au redus toate ajutoarele sociale. Alocatii pentru copii mai primesc doar familiile care au un venit lunar mai mic de o mie de euro, iar fondurile pentru carti gratuite s-au taiat cu totul. Doar cei care sunt la limita subzistentei mai primesc cate 4 carti de la scoala, dar si acelea cu imprumut. Iar in Spania, cartile pentru 2 copii de pana-n 10 ani costa o avere in comparatie cu preturile din Romania.

Pana la agravarea crizei, in 2011, scoala spaniola era locul ideal pentru orice copil, mai ales ca profesorii i-au tratat pe copiii imigrantilor la fel ca pe ai lor.

In scoala spaniola, cuvantul ,,spaga,, nu exista, iar dotarile sunt de exceptie. La scoala, dupa cursuri, copiii romani si spanioli deopotriva, obisnuiau sa inoate, sa joace baschet, sa cante. Toate, dupa masa de pranz, pentru care parintii plateau doar cateva zeci de euro. Pana acum.

Criza ii afecteaza si pe profesorii spanioli. Autoritatile au decis sa reduca numarul de posturi din invatamant, ceea ce a dus la cresterea numarului de elevi din fiecare clasa.

Toate aceste reduceri cumulate cu aparitia primelor manifestari de xenofobie la adresa copiilor lor sunt pentru parintii romani din Spania motive sa se gandeasca la o revenire acasa.

Vladimir Putin implineste 60 de ani... Barack Obama a strans 181 de milioane de dolari pentru campania electorala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x