Antena Căutare

Studiu: Unul din sase locuitori ai Planetei infrunta zilnic foametea

Marile banci au facut speculatii pe pretul alimentelor pentru a se imbogati. Rezultatul: preturile au crescut cu circa 30% in ultimul an iar 44 de milioane de oameni au fost impinsi in saracie lucie.

Scumpirea fara precedent a alimentelor din ultimele luni a pus gaz pe foc si s-a adaugat la celelalte nemultumiri din diverse parti ale lumii. Oamenii au umplut strazile din Tunisia si Egipt iar fenomenul se extinde si in Algeria, Yemen, Iordania sau Libia.

Banca Mondiala spune ca preturile au crescut cu 27% intr-un an si cu 15% in doar 4 luni. Iar numarul saracilor lumii a ajuns la 925 de milioane de oameni, impingand spre saracia lucie 44 de milioane de oameni in plus fata de raportarea anterioara din iunie 2010. Populatia incadrata la categoria "saracie lucie" este obligata sa supravietuiasca cu mai putin de un 1,25 dolari pe zi.

Putini stiu, insa, ca banci de investitii precum Goldman Sachs sau JP Morgan sunt de vina in mare parte pentru problemele lor. Produsele financiare complexe, inventate de banci si fondurile speculative pentru a urmari tranzactionarea de cereale sau alte marfuri alimentare, au transformat un bun real vandut ca la piata intr-o simpla ecuatie matematica, ce acum infometeaza sute de milioane de oameni pe Glob.

Tranzactiile cu bani virtuali distorsioneaza talciocul bursier si in final valoarea produsului nu mai e una normala.

Umanitatea se afla intr-o situatie imposibila: ori incearca sa dea de cap itelor financiare, foarte foarte incurcate - si risca sa raneasca din nou bancile in care guvernele lumii au pompat trilioane de dolari pentru a le salva astfel incat sa nu distruga societatea asa cum o stim, ori sa le lase asa cum sunt acum si provoaca mari probleme alimentare in statele sarace din cauza foametei si scumpiri in celelalte.

Tot articolul, in Jurnalul National

UE isi face propriul „FMI“. Urmeaza „marea schisma“ a finantelor mondiale?... VIDEO! NASA: Alerta de furtuna geo-magnetica!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x