Antena Căutare

Taiwanul, a 37-a "tara" care nu mai are nevoie de vize de SUA

Washingtonul a acordat Taiwanului un statut privilegiat permitand locuitorilor sai sa viziteze Statele Unite fara viza, a anuntat Casa Alba marti, justificand aceasta decizie prin dorinta de a incuraja turismul, informeaza AFP.

Taiwanul se alatura astfel unui grup de 36 de tari ai caror locuitori nu au nevoie de viza pentru SUA si pot sa ramana 90 de zile pe teritoriul american, a precizat purtatorul de cuvant al Presedintiei americane, Jay Carney. El a subliniat ca decizia nu trebuie privita cu scepticism de catre China, ci, "pur si simplu, ca pe o noua evolutie in programul de scutire de vize". Dar a comis si o gafa. Carney a catalogat Taiwanul drept "tara", o expresie care ar putea ofensa China.

Intrebat daca Beijingul era informat de aceasta decizie, care l-ar putea nemultumi, un oficial american de rang inalt a raspuns ca Statele Unite nu s-au "raportat la Guvernul chinez". Iar in ceea ce priveste absenta relatiilor diplomatice oficiale intre Washington si Taipei, oficialul a amintit ca SUA erau "angajate in relatii neoficiale, care nu sunt diplomatice, ci politice si militare" cu insula Taiwan.

Taiwanul si China sunt in relatii reci de la separare si victoria comunistilor asupra nationalistilor, la sfarsitul razboiului civil din 1949. Taiwanul este de facto independent, dar Beijingul mentine o pozitie aparent agresiva la adresa sa, neexcluzand utilizarea fortei pentru a-l reintegra.

Foto: haitian-truth.org

La Nouvelle Republique: Drama unei familii de romani cu doi copii, care "locuieste" intr-o masina... Obama - Romney, prima confruntare in lupta pentru Casa Alba. Dezbaterea va fi urmarita de peste 50 de milioane de telesp...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x