Taiwanul se alatura astfel unui grup de 36 de tari ai caror locuitori nu au nevoie de viza pentru SUA si pot sa ramana 90 de zile pe teritoriul american, a precizat purtatorul de cuvant al Presedintiei americane, Jay Carney. El a subliniat ca decizia nu trebuie privita cu scepticism de catre China, ci, "pur si simplu, ca pe o noua evolutie in programul de scutire de vize". Dar a comis si o gafa. Carney a catalogat Taiwanul drept "tara", o expresie care ar putea ofensa China.
Intrebat daca Beijingul era informat de aceasta decizie, care l-ar putea nemultumi, un oficial american de rang inalt a raspuns ca Statele Unite nu s-au "raportat la Guvernul chinez". Iar in ceea ce priveste absenta relatiilor diplomatice oficiale intre Washington si Taipei, oficialul a amintit ca SUA erau "angajate in relatii neoficiale, care nu sunt diplomatice, ci politice si militare" cu insula Taiwan.
Taiwanul si China sunt in relatii reci de la separare si victoria comunistilor asupra nationalistilor, la sfarsitul razboiului civil din 1949. Taiwanul este de facto independent, dar Beijingul mentine o pozitie aparent agresiva la adresa sa, neexcluzand utilizarea fortei pentru a-l reintegra.
Foto: haitian-truth.org