Antena Căutare

The Guardian: Politicienii romani trebuie sa se reconecteze la realitate

Clasa politica romaneasca trebuie sa se reconecteze la realitate, ”cererile protestatarilor din Romania sunt politice si au nevoie de un raspuns politic serios” scrie un editorial The Guardian.

Editiorialistul Cristin Cercel analizeaza situatia din Romania si identifica o problema majora a politicienilor. El sustine ca atunci cand cetatenii unei tari caracterizate de apatie s-au mobilizat sa protesteze in strada, politcienii Puterii ii ignora, in timp ce Opozitia nu reuseste sa le ofere sprijin.

"In cei 22 de ani de la inlaturarea regimului Ceausescu, economia de piaţa si privatizarile au devenit soluţii pentru vindecarea tuturor problemelor, soluţii invocate de aproape toţi politicienii care s-au aflat la putere in Romania. Presedintele Traian Basescu, care este la putere din 2004, este unul din principalii avocaţi ai diminuarii influenţei statului in numeroase domenii - cel mai recent, in sistemul de sanatate. (...) Proiectul de Lege a sanatatii a provocat demisia lui Raed Arafat, un oficial de stat extrem de popular", scrie editorialul, explicand ca demisia intemeitorului SMURD a condus la proteste in toata tara. "Romania, apatica politic, tara lipsei de proteste, a redescoperit demonstratiile de strada peste noapte".

"In fata opozitiei sociale, Basescu a anuntat vineri ca proiectul de lege ar trebui retras. Totusi, presedintele a manifestat un incredibil nivel de aroganta (...) interpretand opozitia publica fata de privatizarea sistemului sanitar drept opozitie fata de imbunatatirea lui, demonstrand o lipsa a legaturii cu realitatea", remarca editorialistul The Guardian.

"Starea de nemulţumire in legatura cu actuala clasa politica este ceea ce ii impinge pe oameni sa iasa pe strazi. Dar ar fi o greseala sa ne gandim ca protestele sunt indreptate doar impotriva lui Basescu si a Guvernului. (...) Reticenţa opoziţiei de mobilizare a manifestaţiilor reflecta o lipsa de incredere in intreaga clasa politica", scrie in The Guardian.

Nici reactiile violente in limbaj ale ministrului de Externe sau a senatorului democrat-liberal Iulian Urban nu au fost trecute cu vederea. "Ministrul de Externe, Theodor Baconschi, a vorbit despre protestatari numindu-i, pe blog, produsul mahalalei violente si inepte, in timp ce senatorul Iulian Urban, un alt blogger democrat-liberal a sugerat ca cei care nu sunt de acord cu proiectul de lege sunt viermi care isi merita soarta".

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages

Protestele din Romania, in presa internationala... Fragmente din "Mein Kampf", de Adolf Hitler, publicate pentru prima data dupa Al Doilea Razboi Mondial...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x