Live acum
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Donald Trump a prevenit Teheranul, într-un mesaj transmis de Oman, că un atac american împotriva Iranului era iminent

Cotidianul The New York Times (NYT) a dezvăluit că locatarul Casei Albe a aprobat o operaţiune militară ce urma să ţintească vineri instalaţii iraniene, după care s-a răzgândit şi a anulat aceste atacuri în ultimul moment, relatează Reuters.

Donald Trump le-a transmis în cursul nopţii de joi spre vineri un mesaj autorităţilor iraniene, pe care le informa cu privire la iminenţa unui atac, exprimâdu-şi totodată voinţa unui dialog, au declarat vineri surse guvernamentale iraniene, relatează Reuters.

Cotidianul The New York Times (NYT) a dezvăluit că locatarul Casei Albe a aprobat o operaţiune militară ce urma să ţintească vineri instalaţii iraniene, după care s-a răzgândit şi a anulat aceste atacuri în ultimul moment.

Ziarul dezvăluie, citând reprezentanţi din cadrul administraţiei americane, că preşedintele american a validat o operaţiune împotriva unei serii de ţinte iraniene - radare şi baterii de rachete -, după care s-a răzgândit, după ce avioane de luptă şi nave de război se poziţionaseră deja.

”În mesajul său, Trump spune că este împotriva unui război cu Iranul şi că vrea să discute cu Teheranul despre mai multe subiecte (...). El a dat un ultimatum scurt să i se dea un răspuns, însă, imediat, răspunsul nostru este că liderului nostru suprem (ayatollahul Ali Khamenei) îi revine să se pronunţe”, a declarat una dintre aceste surse pentru Reuters.

”Noi am spus clar că liderul (suprem) este împotriva oricărei discuţii, dar mesajul i s-a transmis mesajul pentru a lua o decizie (...). Noi l-am avertizat pe reprezentantul Omanului (care a transmis mesajul american) că orice atac împotriva Iranului va avea consecinţe regionale şi internaţionale”, potrivit aceleiaşi surse.

NYT scrie că nu ştie dacă o ofensivă americană contra Iranului este în continuare programată.

Ziarul prcizează că nu a stabilit dacă Donald Trump s-a răzgândit sau dacă această întoarcere la 180 de grade are legătură cu probleme strategice sau logistice.

Ministrul iranian al Apărării Amir Hatami a denunţat, citat de agenţia iraniană de presă a Muncii (Ilna), atitudinea Washingtonului, care înceracă, în opinia sa, să provoace o ”fobie faţă de Iran”.

Sursa : news.ro

Recomandari