Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Trump şi avocaţii săi în procesul destituirii din Senat, în ofensivă împotriva lui Bolton

Susuţinătorii lui Donald Trump au lansat o mare ofensivă cu scopul de a împiedica mărturia fostului său consilier în probleme de securitate naţională John Bolton în procesul destituirii preşedintelui american în Senat şi intenţionează să împiedice publicarea unor confidenţe stânjenitoare într-o carte care urmează să apară, relatează AFP.

"John Bolton cunoaşte toate secretele naţiunii” şi nu poate fi audiat în mod public, a declarat avocatul preşedintelui Patrick Philbin într-o lungă zi de întrebări - 10 ore - adresate miercuri de către senatori acuzării şi apărării.

Destituit în septembrie, John Bolton, un neoconservator în vârstă de 71 de ani, cunoscut prin poziţiile sale belicoase, se pregăteşte să publice o carte-mărturie care pune în dificultate una dintre principalele linii ale apărării celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

În această lucrare el afirmă că Donald Trump i-a spus în august că nu vrea să deblocheze un ajutor militar destinat Ucrainei, atât timp cât această ţară nu ancheta cu privire la democratul Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Aceste acuzaţii, făcute publice duminică seara, se află în centrul dosarul acuzării miliardarului republican, judecat de ”abuz de putere” şi ”obstrucţionarea activităţii Congresului”.

Ele au consolidat poziţia democraţilor, care reclamă de săptămâni convocarea la audieri a mai multor oficiali de rang înalt de la Casa Albă, inclusiv a lui John Bolton.

”FALS ŞI RĂU”

”Există un martor care, dacă este convocat, este pregătit să răspundă” întrebărilor Senatului, a tunat democratul Adam Schiff, care face oficiul de procuror-şef, în faţa celor 100 de senatori însărcinaţi să-l judece pe preşedinte.

”Nu aşteptaţi ca această carte să fie tipărită negru pe alb la 17 martie pentru a primi răspunsuri”, a îndemnat el.

Donald Trump s-a dezlănţuit la rândul său, pe Twiter, împotriva fostului său consilier.

John Bolton "a fost dat afară pentru că, sincer, dacă îl ascultam, am fis fost în al Şaselea Război Mondial”, a dat el asigurări, iar ”imediat el scrie o carte falsă şi rea”.

Cartea ar putea să nu apară aşa cum s-a prevăzut, după ce Casa Albă se opune publicării acesteia în forma actuală.

Manuscrisul pare ”să conţină informaţii confidenţiale”, dintre care unele ”ar putea cauza probleme excepţional de grave securităţii naţionale”, a scris Consiliul Securităţii Naţionale (NSC).

”Noi nu credem că informaţiile (conţinute în capitolele despre Ucraina) pot fi considerate în mod raţional drept confidenţiale”, a răspuns avocatul lui Bolton, Chuck Cooper.

”BĂTĂLIE DIFICILĂ”

Democraţii ştiu că preşedintele are toate şansele să fie achitat, în contextul în care Constituţia impune o majoritate de două treimi (67 de voturi) în vederea destituirii preşedintelui.

Cu mai puţin de 300 de zile înainte de scrutinul prezidenţial, ei speră însă să câştige bătălia opiniei, în contextul în care Donald Trump urmează să-şi susţină marţi importantul ”discurs despre starea Uniunii”.

Cei 53 de senatori republicani au făcut bloc, până acum, în spatele preşedintelui, însă dezvăluirile lui John Bolton le-au zdruncinat certitudinile. Mai mulţi republicani moderaţi ar putea să se alăture democraţilor într-un vot asupra acestui subiect prevăzut vineri seara.

Liderul minorităţii democrate în Senat Chuck Schumer a evocat o ”bătălie dificilă” în vederea obţinerii celor 51 de voturi necesare, apreciind însă că există o ”şansă bună” de succes.

Patrick Philbin a avertizat împotriva unei paralizări ”timp de luni de zile” a Senatului, în cazul convocării unor noi martori, în contextul în care senatorii republicani au ameninţat să emită la rândul lor convocări.

Senatorii continuă joi să pună întrebări în scris, citite cu voce tare de preşedintele Curţii Supreme John Roberts, care prezidează procesul.

Acest exerciţiu foarte codificat a provocat miercuri mai multe schimburi de replici între acuzare şi apărare.

Avocaţii lui Donald Trump au refuzat în mai multe rânduri să spună dacă preşedintele l-a evocat pe Joe Biden şi corupţia din Ucraina înainte de intrarea în campanie a fostului vicepreşedinte democrat, în aprilie 2019.

Alan Dershowitz, alt apărător al Casei Albe, s-a făcut remarcat apreciind că, dacă un preşedinte crede că este ”cel mai bun preşedinte din toate timpurile, iar dacă nu este reales interesul general va avea de suferit” şi acţionează astfel încât să-şi asigure un nou mandat, ”asta nu merită o inculpare”.

Donald Trump aprecia pe Twitter că ”ceea ce am realizat este incredibil, mai mult (şi mai departe) decât orice preşedinte în primii săi trei ani de putere”.

Sursa : news.ro

Fanatik.ro

Şoferul unui Audi s-a oprit din goană abia când i-a sărit o roată şi a intrat în parapet,...

Observator Antena 1

Șoferul vitezoman din Botoșani a transmis Live, pe Facebook, momentul impactului devastator...

Observator Antena 1

O recunosti? Socul zilei! Internata de urgenta! Imaginile momentului in showbiz

Spynews.ro

„Cancer!” Dinu și Deea Maxer au făcut anunțul șocant în direct

Spynews.ro

Vedeta din România care a recunoscut că a participat la lupte ilegale cu interlopi: "Erau bani...

AntenaSport

Care este ritualul de iniţiere în cea mai periculoasă organizaţie a Mafiei din Italia....

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

ȘASE seriale super tari care revin cu sezoane noi luna aceasta

Zu TV

CINCI vedete care nu au cont pe rețelele sociale

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Cu cine a fost căsătorită Mihaela Tatu. Motivul pentru care a divorțat fulgerător după 16...

Playtech.ro

Din păcate, este vorba despre tatăl Monicăi Gabor. Bărbatul a confirmat

Playtech.ro

BOMBA pregătită de Becali! “Gratis îl iau!”. Fotbalistul din naţionala României, la...

Telekomsport.ro

A apărut un nou medicament! Toți pacienții pot beneficia de el

Capital.ro

Ce s-a ales de averea lui Dumitru Sechelariu. Familia, în sapă de lemn!

Impact

A fost găsită moartă în casă, iar medicii au aflat că obișnuia să consume un produs după...

Antena3.ro

România în stare de șoc! Culiță Sterp, bătut cu cureaua! „Nu am mai văzut așa!”

Voxbiz.ro

Ce probleme are o masina care este tinuta in parcare si este folosita foarte putin

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro