UPDATE 20.30: Mai multe companii aeriene si-au anulat zborurile cu destinatia Egipt.
UPDATE: 19.00: Ministrul Aviatiei din guvernul egiptean demisionar, Ahamd Shafik, a fost insarcinat sa formeze noul Executiv de la Cairo, a anuntat televiziunea de stat egipteana, citata de AFP.
UPDATE 18.00: Mubarak l-a numit pe seful serviciilor secrete, Omar Suleiman, vicepresedinte. Este pentru prima data in ultimii 30 de ani cand Hosni Mubarak isi desemneaza un adjunct.
UPDATE 16.30: Zeci de mii de manifestanti cer, la Cairo, plecarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak. "Poporul vrea plecarea presedintelui", scandateaza manifestantii sub privirile militarilor.
UPDATE: 15.25: Guvernul egiptean a demisionat. Numarul victimelor violentelor de strada a ajuns la aproape 50 de morti.
UPDATE 12.10: Mii de manifestanti au inceput sa se adune, sambata dimineata, in centrul capitalei Cairo, informeaza AFP. Armata egipteana a ocupat pozitii in principalele intersectii si in apropierea cladirilor oficiale.
Presedintele Hosni Mubarak a tinut primul sau discurs de la inceperea crizei si a anuntat demiterea guvernului. Noul cabinet va fi prezentat sambata.
Nici restrictiile de circulatie si nici prezenta masiva a armatei nu i-a determinat pe egipteni sa renunte la proteste. Zeci de mii de oameni au manifestat din nou in Cairo, Alexandria si Suez si au cerut demisia presedintelui Hosni Mubarak. Seful statului a rostit un discurs in fata natiunii, pentru prima data de la izbucnirea manifestatiilor.
Mubarak a promis stabilitate economica, un nivel de trai mai bun si o societate democratica in tara. Promisiunile nu i-au multumit insa pe manifestanti, care doresc plecarea lui de la putere.
Oamenii au stat toata noaptea pe strazi si au devastat tot ce le-a iesit in cale.
Autoritatile au trimis armata ca sa restaureze ordinea. Militarii au trecut insa de partea demonstrantilor.
Barack Obama: I-am cerut omologului egiptean reforme politice concrete si incetarea violentelor
Presedintele american, Barack Obama, a vorbit cu Hosni Mubarak imediat dupa ce acesta si-a rostit discursul.
Seful statului american i-a cerut acestuia reforme politice concrete si incetarea violentelor, relateaza AFP.
"Vreau sa le cer foarte clar autoritatilor egiptene sa se abtina de la utilizarea violentei impotriva manifestantilor pasnici", a declarat Obama, la scurt timp dupa o convorbire telefonica de 30 de minute cu Mubarak.
"Poporul egiptean are drepturi care sunt universale. Iar acestea includ si dreptul de a manifesta pasnic, dreptul la libertatea de exprimare sau posibilitatea de a-si alege propriul destin; acestea tin de drepturile omului", a spus el.
Obama a adaugat ca i-a cerut presedintelui egiptean sa isi respecte promisiunile facute intr-o declaratie transmisa vineri seara de televiziunea de stat, referitoare la aplicarea de reforme democratice, demiterea guvernului si formarea unui nou Cabinet.
"I-am spus ca are responsabilitatea de a da un sens acestor cuvinte. I-am spus sa ia masuri concrete pentru a-si respecta promisiunile", a afirmat presedintele american.
Purtatorul sau de cuvant, Robert Gibbs, sugerase, in cursul zilei, ca ajutorul american pentru Egipt ar putea fi reanalizat. "Vom reanaliza asistenta noastra, in functie de evenimentele care vor avea loc in urmatoarele zile", a spus el.
Hosni Mubarak, aflat la putere de aproape 30 de ani, este cel mai apropiat aliat arab al Statelor Unite, iar armata egipteana a beneficiat anul trecut de asistenta americana in valoare de 1,3 miliarde de dolari.
Si secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut guvernului egiptean "sa faca tot ceea ce-i sta in puteri" pentru a evita violentele. Protestele "arata doleante profunde ale societatii egiptene, iar guvernul egiptean trebuie sa inteleaga ca violenta nu va face sa dispara aceste doleante", a adaugat ea.
Clinton a cerut autoritatilor de la Cairo "sa puna capat masurilor fara precedent luate pentru blocarea comunicatiilor", referindu-se la intreruperea accesului la Internet in Egipt.
Declaratiile de vineri sunt cele mai ferme facute de administratia la Washington de la inceputul manifestatiilor din Egipt, unde sute de mii de persoane cer inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak. Daca marti Clinton aprecia ca regimul Mubarak este stabil, administratia Obama a depasit momentul initial de ezitare, punand accent vineri pe respectarea dreptului la manifestatii si pe necesitatea reformelor.
Schimbarea de ton vizibila vineri indica faptul ca Washingtonul considera ca situatia este grava si in evolutie.
Oficialii egipteni au blocat Internetul in toata tara, pentru ca vestile despre criza sa nu poata circula. Imagini socante ale portestelor, multe filmate cu telefoanele mobile, au facut totusi, inconjuurul lumii.
Sursa: Antena3
Analisti: "Revolutiile iasomiei" demonstreaza slabiciunea SUA in lumea araba... Iranul a executat prin spanzurare o olandeza, condamnata pentru trafic de droguri...