Căutare Live

Ursula von der Leyen, ”foarte îngrijorată” de puţinul timp avut la dispoziţie, pledează în favoarea unei prelungiri a tranziţiei Brexitului

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen se declară, într-un interviu publicat în ediţia de vineri a cotidianului economic francez Les Echos, ”foarte îngrijorată” de fezabilitatea negocierilor cu privire la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) până la sfârşitul lui 2020 şi se declară deschisă posibilităţii unei prelungiri a perioadei de tranziţie, relatează Reuters.

”Sunt foarte îngrijorată de puţinul timp de care dispunem”, declară von der Leyen, care a preluat funcţia la începutul lui decembrie.

Una dintre sarcinile urgente ale noii Comisii este să stabilească împreună cu Londra termenii relaţiei regatului cu Uniunea după plecarea acestuia, prevăzută la 31 ianuarie.

”Nu este vorba doar despre negocierea unui acord de liber-schimb, ci de numeroase alte subiecte. Îmi pare că, de ambele părţi, trebuie să ne întrebăm serios dacă toate negocierile sunt fezabile în atât de puţin timp”, apreviază ea.

”Eu cred că ar fi rezonabil să se facă bilanţul la mijlocul anului, iar dacă este nevoie să ne înţelegem asupra unei prelungiri a perioadei de tranziţie”, consideră ea.

La începutul săptămânii, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a recunoscut că un acord şi o ratificare cu privire la relaţia de după Brexit până la sfârşitul lui 2020, aşa cum cere premierul britanic Boris Johnson, ”va fi o imensă provocare, însă noi vom face tot posibilul, chiar dacă nu vom putea realiza totul”.

Cele două părţi au la dispoziţie doar 11 luni să se înţeleagă, după plecarea Marii Britanii din UE, la 31 ianuarie.

Boris Johnson, care are mână liberă în ţară, după ce a obţinut o victorie în alegerile legislative anticipate de la 12 decembrie, refuză să ceară o prelungire după 2020.

Unul dintre cele mai spionoase subiecte este conţinutul acordului de liber-schimb.

Boris Johnson aprecia săptămâna trecută că un acord comercial ”ambiţios” va fi încheiat ”fără o linie la reglementările UE, ci mai degrabă printr-un control al propriilor noastre legi şi relaţii strânse, amicale”.

În interviul acordat Les Echos, Ursula von der Leyen avertizează însă că, ”dacă vrem să beneficiem de prosperitatea pieţei unice, să accedem fără bariere şi taxe în ea, trebuie să acceptăm toţi principiile şi valorile comune”.

Sursa : news.ro

Doi tineri solicitanţi de azil, un irakian şi un afgan, s-au sinucis prin spânzurare în nordul Greciei... Primul regiment de rachete hipersonice ”practic invincibile” de tip Avangard, introduse în serviciu în Rusia...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri