Antena Căutare

VIDEO! Provocare inainte de Olimpiada! Insulele Falkland, pamant argentinian intr-un spot publicitar

Un nou motiv de disputa si de inflamare a spiritelor intre Argentina si Marea Britanie inainte de Olimpiada de la Londra, din vara, a fost dezvaluit de presa engleza. Provocarea vine din partea statului latino-american, care a a filmat in secret un spot publicitar in Insulele Falkland (Malvine) in care teritoriul din Atlanticul de Sud disputat cu Regatul Unit este numit pamant argentinian.

In inregistrare, Fernando Zilberberg, capitanul selectionatei de hochei pe iarba a Argentinei, se antreneaza pentru Jocurile Olimpice de la Londra, pe fundalul atractiilor turistice din aceste insule, potrivit ziarului britanic The Guardian. „Pentru a concura pe pamant britanic, noi ne antrenam pe sol argentinian", este atacul lansat la sfarsitul spotului publicitar.

Difuzarea spotului se face in contextul in care relatiile dintre cele doua state au suferit o racire accentuata dupa ce presedintele Argentinei, Cristina Fernandez Kirchner, a revendicat din nou teritoriul insular pentru statul pe care il conduce.

Disputa asupra suveranitatii Insulelor Falkland dureaza de aproape 200 de ani intre Argentina si Regatul Unit. In 1833 englezi au ocupat Malvinele fara intentia de a le mai ceda vreodata. In 1982 statul american a incercat sa ocupe acest teritoriu prin forta armelor, provocand "Razboiul din Falkland", care s-a purtat intre 4 aprilie si 14 iunie acelasi an. Reactia britanica nu s-a lasat asteptata. Cabinetul condus de Margaret Thacher a trimis o forta expeditionara, care a infrant fara mari probleme fortele argentiniene si le-a obligat sa se retraga pe continentul american. Acest succes a asigurat premierul britanic victoria in alegerile generale din 1983.

Relatiile intre cele doua state au fost reluate in 1989, dar problema Insulelor Falkland a ramas in suspensie. Locuitorii arhipelagului sunt cetateni britanici si marea lor majoritate nu doreste ca statutul lor sa se schimbe, fapt sustinut permanent de autoritatile de Londra. Acest punct de vedere nu este luat in calcul de Argentina, care considera ca acest teritoriu ii apartine de drept.

Conflictul are insa la baza si o latura strategico-economica, Falkland fiind considerate poarta de intrare in Antarctica si avand importante zacaminte de petrol in zona economica exclusiva care asteapta sa fie exploatate de partea britanica.

Ultima zi de campanie in Franta: Sarkozy a mai recuperat din diferenta fata de Hollande... The Economist: Romania, tara unde guvernele traiesc cat o musculita...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x