Imaginile sunt socante! Armata peruana a prezentat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, detalii de la operatiunea de eliberarea a 11 copii cu varste intre doi si sapte ani, pregatiti pentru a deveni luptatori in guerilla "Sendero Luminoso", organizatie de tip maoist. Trupele speciale au reusit sa duca la capat, cu succes, actiunea din padurile din San Martin de Pangoa, in sud estul tarii. Cei sapte copii, botezati "pionieri", erau antrenati pentru a deveni teroristi.
In timpul operatiuni au fost arestati si 11 membrii ai "Sendero Luminoso", printre care si Jorge, mana dreapta a unuia dintre lideri, Victor Quispe Palomoino, poreclit "tovarasul Jose". In filmul de patru minute se observa ca in "colibele" amenajate cu frunze apar cartusiere si munitie ascunse in sticle de plastic. De asemenea, pusti de lemn, construite special de catre luptatori pentru a-i invata pe cei mici tainele armelor.
Micutii fusesera rapiti, de putin timp, de la familiile aflate in satele sarace din zona. Au inceput, imediat un program de reabilitare si, pe moment, totul decurge ok. "Cei mici au cantat o singura data cantece de lupta si, gratie personalului medical din centru, au inceput sa-si revina", a declarat Ana Jara, ministrul peruan al Femeii si al Persoanelor Defavorizate. Autoritatile au precizat ca femeile gasite in timpul actiunii vor fi interogate, pentru a se vedea daca sunt mamele copiilor, daca au fost rapite in acelasi timp cu ei ori nu au nicio legatura cu acestia si s-au alaturat, voluntar, trupelor de guerilla.
"Din pacate, in mainile acestei organizatii se mai afla inca 150, poate 200 de copii", au mai precizat autoritatile. O deputata peruana, Luisa Maria Cuculiza, a cerut ca cei care sechestreaza copiii sua care ii indoctrineaza sa primeasca inchisoare pe viata.
Ce este "Sendero Luminoso"?
Partidul Comunist Peruan, cunoscut drept "Sendero Luminoso" ("Cararea Luminoasa") este o organizatie terorista de tip maoist, aparuta in 1980, cu scopul de instaura, in Peru, "dictatura proletariatului" si de a impune "revolutia culturala". Adeptii sai, aflati in "tabere de formare" cred in "comunismul pur". Organizatia a produs si condus cateva atentate inbdreptate atat impotrriva populatiei civile cat si impotriva armatei. Din 1992, moment in care liderul "maxim", Abimael Guzman a fost arestat, "Sendero Luminoso" a intrat in declin. Dupa modelul FARC-ului columbian, de ceva vreme, membrii organizatiei au inceput sa se ocupe si cu cultivarea si producerea de cocaina.
200.000 de copii-soldati
Conform unui studiu publicat de UNICEF in 2008, peste 200.000 de copii - soldati, cu varste sub 16 ani, luptau in 25 de tari. Liberia, Cambogia, Irak, Uganda, Sudan, Ruanda, Angola, Sri Lanka, Mozambic, Sierra Leone sunt numai cateva dintre tarile in care copii sunt folositi in razboi. Imaginile cu baieti de 11-12 ani, folositi in razboiul iraniano - irakian pentru a depista mine ori cu tineri sudanezi pazind convoaie de refugaiati au facut inconjurul lumii!
Supradoza de droguri: Eva Rausing, sotia mostenitorului imperiului Tetra Pak, a fost gasita moarta! ... Kim Jong-un a reluat dupa 10 ani relatia interzisa cu o cantareata de muzica pop...