Antena Căutare

Wikileaks: Includerea Romaniei in Visa Waiver, conditionata de adoptiile internationale

Includerea Romaniei in programul Visa Waiver va depinde de progresele in solutionarea unor cazuri de adoptii internationale. Aceasta este declaratia facuta in 2005 de catre adjunctul Secretarului de Stat, Maura Harty, arata o nota WikiLeaks prezentata de Mediafax.



Harty a discutat in special despre adoptiile internationale, precizand ca eventuala includere a Romaniei in programul Visa Waiver va depinde de progresele in solutionarea unor cazuri de adoptii internationale.

Potrivit aceleiasi telegrame, Maura Harty nu a gasit niciun indiciu care sa arate ca Executivul avea planuri sau angajamente solide in favoarea rezolvarii cazurilor de adoptii internationale.

"Ea i-a informat pe interlocutorii sai ca va transmite aceasta impresie familiilor americane ale caror petitii pentru adoptia copiilor romani au fost afectate de moratoriu. Ea i-a reiterat ministrului de Externe Ungureanu mesajul pe care i-l transmisese ei Secretarul (Secretarul de Stat - n.r.) in timpul unei intalniri la Washington, potrivit caruia stabilirea unei foi de parcurs catre o eventuala includere a Romaniei in Visa Waiver Program (VWP) va depinde de progresele in solutionarea acestor cazuri aflate in suspensie", se arata in telegrama WikiLeaks.

Dupa intrevederea cu Harty, "presedintele Basescu a parut sa se fi razgandit si a decis sa actioneze", mai arata nota WikiLeaks.

"La 12 mai, el l-a informat pe insarcinatul cu afaceri ca discutase despre problema adoptiilor cu comisarul UE pentru Extindere, Olli Rehn, la 11 mai; ca il va instructa pe ministrul de Externe Ungureanu sa scrie Comisiei Europene pentru a-si exprima dorinta de a pune in miscare un proces pentru rezolvarea acestor cazuri; si ca Romania va prelua initiativa de a convinge germanii, italienii, francezii si pe altii sa-si foloseasca influenta si sa grabeasca CE pentru rezolvarea favorabila a cazurilor", se arata in document.

Maura Harty ar mai fi vorbit cu Basescu si despre repatrierea unor fosti nazisti romani din SUA, liderul Romaniei precizand ca nu este la curent cu acest subiect.

Sursa: antena3.ro

Foto: thevine.com.au

Apa radioactiva, la reactorul 2 de la Fukushima. Posibile scurgeri in mare... Libia: Acuzatii de la Tripoli la adresa NATO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x