Antena Căutare

Cea mai grea perioadă din viața lui Picasso. A fost nevoit să își pună tablouri pe foc și a fost arestat pentru furtul tabloului „Mona Lisa”

46 de ani de la moartea lui Picasso. Renumitul pictor Pablo Picasso, cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, a cunoscut sărăcia, mai ales în primii ani ai carierei lui. Artistul a luptat cu frigul făcând un sacrificiu imens - și-a ars o parte din tablouri, pentru ca mai târziu să fie acuzat că a furat opera de artă „Mona Lisa” din Muzeul Luvru.

Renumitul pictor Pablo Picasso, cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, a cunoscut sărăcia, mai ales în primii ani ai carierei lui. Artistul a luptat cu frigul făcând un sacrificiu imens - și-a ars o parte din tablouri, pentru ca mai târziu să fie acuzat că a furat opera de artă „Mona Lisa” din Muzeul Luvru.

Picasso a fost un artist înăscut, iar primele lui cuvinte, în Málaga, Spania, ar fi fost chiar „piz piz” (o prescurtare, în limba spaniolă, pentru cuvântul „creion”). La vârsta de 13 ani, el se remarcase deja ca artist.

Tatăl lui Picasso a fost pictor și profesor de artă – el și-a inspirat fiul și i-a dăruit pensulele lui, dar toate acestea nu l-au ajutat pe tânărul pictor, la sosirea lui în capitala Franței.

Picasso a trăit într-un apartament mic, friguros și sărăcăcios, alături de jurnalistul Max Jacob

În Paris, Picasso s-a împrietenit cu poetul și jurnalistul Max Jacob, alături de care a început să locuiască. Cei doi au locuit într-un apartament mic și sărăcăcios în care ar fi existat un singur pat.

Spre deosebire de colegul lui de apartament care dormea în timpul nopții și lucra în timpul zilei, Picasso era mai degrabă nocturn. Artistul își găsea inspirația mai mult la ore târzii în noapte.

Deși a ajuns la Paris în Belle Époque – o perioadă de prosperitate economică și culturală - Pablo Picasso nu câștiga suficient încât să ducă o viață confortabilă. În apartamentul pe care îl împărțea cu jurnalistul Max Jacob era atât de frig, încât artistul a fost nevoit să pună pe foc destul de multe tablouri de-ale sale, pentru a se încălzi.

Cea mai grea perioadă din viața lui Picasso. A fost nevoit să își pună tablouri pe foc și a fost arestat pentru furtul tabloului „Mona Lisa”

Din fericire, au urmat vremuri mai bune pentru Pablo Picasso. Curând, pictorul s-a mutat la Madrid, unde și-a început „Perioada Albastră”, caracterizată prin lucrări de artă sumbre în care predomină nuanțe de albastru și verde. Această perioadă ar fi fost influențată de iarna friguroasă pe care artistul a petrecut-o în Paris.

Ulterior, în numeroasele sale încercări de a se reinventa, Picasso a schimbat și stilurile în picturile sale. După acea „Perioadă albastră”, pentru lucrările lui Picasso a urmat „Perioada roz”, în jurul anului 1904.

Pablo Picasso, arestat pentru că ar fi furat tabloul „Mona Lisa” din Luvru

În anul 1911, când celebrul pictor avea vârsta de 30 de ani, el a fost arestat ca unul dintre suspecți pentru furtul tabloului „Mona Lisa” al artistului Leonardo Da Vinci, de la Muzeul Luvru din Paris.

Această acuzație ar fi fost cauzată de asocierea lui Pablo Picasso cu un alt artist, Géry Piéret, care era cunoscut pentru furturi din Muzeul Luvru.

Înainte de acest moment din viața lui, Picasso a cumpărat mai multe tablouri de la Piéret, fără să știe că acesta le furase din Luvru. Curând, însă, Picasso a scăpat de această acuzație.

Pablo Picasso a murit pe 8 aprilie 1973 la Mougins, în apropiere de Cannes, la vârsta de 91 ani, după o viață ce a rămas în istorie. După anii petrecuți printre boemii din Montmartre, Picasso a devenit - grație geniului și spiritului său inovator, dar și prieteniilor celebre și aventurilor sale amoroase - cel mai renumit pictor al secolului al XX-lea.

Premieră! Un urs panda roşu, adus la grădina zoologică din Brașov - Video... Un bărbat de 35 de ani oferă un rinichi unei femei care să-l iubească! Anunțul matrimonial ce a făcut furori: ”Nu suport...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x