Antena Căutare

8 august 1963 - 50 de ani de la Jaful Secolului. Povestea milioanelor de lire din tren

Marele jaf din tren, 1963, 2,6 milioane de lire. Cuvintele care au facut istorie. Se implinesc 50 de ani de cand, un grup de englezi a pradat, pe 8 august un tren postal

Jaful secolului, o tema de gandire pentru multi cu mintea linistita. Subiect de carti, de film si de ce nu, o poveste reala. S-a petrecut in urma cu cinci decenii, atunci cand trenul de corespondenta al Casei Regale a fost oprit de o banda de 15 indivizi, condusi de un anume Bruce Reynolds.

Mai exact, pe 7 august 1963, ora 18:50, trenul postal pleca din Glasgow, transportand 72 de lucratori. In mod normal, valoarea corespondentei era de 300.000 de lire, dar atunci, din cauza unei sarbatori, ajunsese la 2,6 milioane. Putin dupa miezul noptii, mecanicul a oprit la un „semafor” ce fusese „pus la punct” de hoti. Dupa sechestrarea echipajului, talharii au mutat trenul la distanta de locul faptei si au descarcat valorile. Ba mai mult, pentru a crea confuzie, ei au folosit un camion si doua automobile cu acelasi numar de inmatriculare. Banda, mult mai bogata, s-a retras la o ferma din apropiere.

Politia a intrat pe fir si a reusit sa ajunga la ferma talharilor. Nu mai era nimeni acolo, dar au gasit amprente, saci postali si alte obiecte. Investigatiile au continuat si hotii au fost prinsi. Judecata a inceput la 20 ianuarie 1964 si s-a incheiat la 15 aprilie. Vinovatii principali au fost condamnati la 30 de ani de inchisoare.

Gasca, ce a pregatit jaful cateva luni, a fost constituita din: Bruce Reynolds (seful), Ronnie Biggs, Ronald „Buster” Edwards, Gordon Goody, Jimmy Hussey, Roy James, Jimmy White (fost parasutist britanic), Charlie Wilson, Roger Cordrey si Tommy Wisbey.

Povestea merge mai departe

Dupa jaf, Reynolds a plecat in Belgia, apoi la Toronto si Mexic si s-a intors in Marea Britanie dupa cinci ani, cand a cheltuit toti banii. Intors acasa, Reynolds a fost arestat, fiind condamnat la 25 de ani de inchisoare. Barbatul a fost eliberat dupa 10 ani, insa a ajuns din nou dupa gratii, acuzat de posesie de metamfetamina. Dupa ce a fost eliberat, Bruce Reynolds a inceput sa-si scrie autobiografia. A murit la 81 de ani, in locuinta sa din South London.

Ronnie Biggs a evadat dupa 15 luni de detentie si a fugit la Paris. A facut operatie estetica, si-a luat o noua identitate si, in 1970, s-a mutat in Australia si apoi in Brazilia. Pentru ca nu putea fi extradat, a dus acolo o viata placuta. In mai 2001, a revenit in Marea Britanie. A fost arestat, dar, la 6 august 2009, a fost eliberat din motive medicale.

Charlie Wilson a evadat in august 1964 si s-a mutat in Canada. Pentru ca a mers in Marea Britanie la cumnatul sau, a fost arestat din nou. In 1978 a fost eliberat, iar la 24 aprilie 1990 a fost gasit impuscat in vila sa din Spania.

Povestea lui Ronald „Buster” Edwards, care s-a predat, a fost transpusa in filmul „Buster” (1988), personajul principal fiind interpretat de Phil Collins. Edwards s-a sinucis in 1994.

Dupa ce a fost eliberat, Roy James a produs trofee pentru Formula 1, fiind prieten cu Bernie Ecclestone, „parintele” concursului automobilistic.

Pana in acel moment, nu fusese furata o suma atat de mare de bani.

Foto: www.theweek.co.uk

VIDEO FUNNY! Zborul nu este pentru oricine!... Record in Spania. O britanica a nascut un copil de 6,2 kilograme...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x