Un şerpaş din Nepal şi o femeie din aceeaşi ţară au doborât, miercuri, recordurile masculine şi feminine pentru cel mai mare număr de ascensiuni pe Everest, respectiv 22 şi 9, informează AFP şi Reuters.
Kami Rita Sherpa, un ghid profesionist în vârstă de 48 de ani, care lucrează pe Everest de un sfert de secol, a atins vârful de 8.848 metri pentru a 22-a oară în viaţa sa, a declarat pentru AFP compania Seven Summit Treks care a organizat expediţia.
El a doborât recordul de 21 de ascensiuni pe care l-a deţinut împreună cu alţi doi şerpaşi.
Lhakpa Sherpa, în vârstă de 44 de ani, casieră într-un supermarket din Statele Unite, a reuşit să urce pe vârful Everest pentru a noua oară, a anunţat fratele său, Mingma Gelu Sherpa. Ea deţinea recordul anterior al ascensiunilor stabilit de o femeie, al doilea aparţinând americancei Melissa Sue Arnot, care are la activ şase astfel de reuşite.
Cei doi alpinişti au abordat trasee diferite. Kami Rita Sherpa a urcat pe versantul sudic din Nepal, cel mai frecventat de alpinişti, iar Lhakpa Sherpa a efectuat ascensiunea din partea chineză. Everest se înalţă la frontiera a două ţări, China şi Nepal.
Fiică de păstori, Lhakpa Sherpa şi-a început activitatea de alpinistă lucrând ca ajutor în cadrul expediţiilor înainte de a începe ascensiunile solo pe Everest. "Încurajez şi alte femei din Nepal să meargă" pe Everest, a declarat ea pentru AFP luna trecută.
Aceste performanţe din noul sezon se adaugă celei stabilite de un australian care a finalizat la începutul acestei săptămâni o ascensiune pe vârful Everest şi a încheiat totodată în cel mai scurt timp provocarea ''Seven Summits'' care constă în escaladarea celor mai înalţi munţi de pe cele şapte continente. Steve Plain a cucerit cel mai înalt vârf de pe planetă la doar 117 zile după ce a început circuitul ''Seven Summits'' urcând pe Masivul Vinson (4.897 metri), cel mai înalt din Antarctica.
De asemenea, tot în acest sezon, alpinistul chinez Xia Boyu, care are ambele picioare amputate, a reuşit să-şi îndeplinească visul de a cuceri cel mai înalt vârf de pe Pământ după mai multe tentative nereuşite. Xia Boyu este prima persoană cu membrele amputate care a obţinut permisiunea de a escalada Everestul după retragerea interdicţiei ce interzicea ascensiunile pe acest vârf montan pentru alpiniştii care au suferit o dublă amputaţie şi pentru nevăzători, instaurată anul trecut de autorităţile din Nepal.
Măsura a fost în final anulată de instanţă în urma contestaţiilor formulate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor persoanelor cu handicap care au considerat-odiscriminatorie.Sute de alpinişti pornesc anual în expediţie pe Everest în timpul sezonului de primăvară, cel mai bun moment din an. În această scurtă fereastră de timp, temperaturile şi vântul sunt mai puţin agresive, iar şansele de succes sunt mai mari.