Antena Căutare

Adventist. ”Dacă ating o armă, mor!” A salvat 75 de oameni în al Doilea Război Mondial. ”Ei au tunurile, eu, mâinile goale!” Erou național!

Desmond Doss a fost primul ”obiector de conștiință” din istoria SUA distins cu Medalia de Onoare. Adventis de Ziua a 7-a, omul nu avea voie să atingă nici o armă. Cu toate acestea, a fost unul dintre eroii Statelor Unite din cel de-la Doilea Război Mondial. Medic, avea să salveze peste 75 de vieți. Rănit de trei ori. Mel Gibson a zămislit un film despre a sa viață, ”Hacksaw Ridge”. După premieră, la Festivalul de la Veneția, cei din sală au aplaudat 10 minute!!!

Desmond Doss a fost primul ”obiector de conștiință” - persoană care refuză serviciul militar pe motive religioase - din istoria SUA distins cu Medalia de Onoare. Adventist de Ziua a 7-a, omul nu avea voie să atingă nici o armă. Cu toate acestea, a fost unul dintre eroii Statelor Unite din cel de-la Doilea Război Mondial. Medic, salva peste 75 de vieți. Rănit de trei ori. Mel Gibson a zămislit un film despre a sa viață, ”Hacksaw Ridge”. După premieră, la Festivalul de la Veneția, cei din sală au aplaudat 10 minute!!!

În aprilie 1942, la 23 de ani, Desmond Thomas Doss, din Lynchburg, Virgina, SUA, s-a prezentat la înrolare. A fost întrebat pe ce armă s-ar plia. N-a tremurat. A răspuns, direct, că nu-l interesează, pentru că el e ”Obiector de conștiință”, adică un tip care, din motive religioase, refuză să pună mâna pe o armă, refuză să omoare oameni, așa că nu-l interesează unde e repartizat. L-au dat afară pe ușă. A reintrat pe geam. ”Măi, băiatule, e război, lumea fierbe, fiii noștri se înrolează să apare țara, nu avem nevoie de nebuni ca tine. Cum pleci tu, la luptă, dacă nu poți atinge nici măcar o baionetă?”, l-au întrebat. S-a ținut tare, a spus că este Adventist de Ziua a 7-a, că a sa credință îl împiedică să omoare oameni. Au vrut să-l bată, nu era timp de pierdut. N-a dezarmat, a adăugat că-și asumă toate riscurile, că e medic, că va salva vieți și că vrea să plece în tranșee. ”Dacă în război se iau vieți, atunci eu le voi salva”, l-au auzit zicând.

L-au trimis la instrucție. L-au trântit în nămol, l-au supus la cazne. Le-a trecut pe toate, dar, când să atingă arma, a refuzat. L-au judecat. Concluzia: ”Caporal, ești liber să te duci în focurile iadului fără ca o singură armă să te poată apăra!” A prins frontul din Pacific, Divizia a 77-a, Infanterie. Așa cum a promis, cu mâinile goale, a salvat 75 de camarazi. A fost rănit,de trei ori, ultima oară, extrem de grav. Diagnosticat cu tuberculoză, avea să-și piardă un plămân. Avea nevoie de cinci ani de spitalizare. A prins Guamul, a prins Leyte, a prins Okinawa. Doamne, ce bătalii! Căsătorit, vreme de jumătate de secol, cu aceeași femeie. La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Harry S. Truman i-a pus, de gât, Medalia de Onoare, cea mai înaltă decorație militară oferită în SUA. Era primul ”obiector de conștiință” din istoria omenirii cu o asemenea distincție.

3 ”obiectori de conștiință” au primit, în istoria SUA, ”Medalia de Onoare”

Desmond a trăit până la 87 de ani. S-a stins în 2006, la casa sa din Piedmont, curios, fix în aceeași zi cu un alt Medaliat de Onoare, David Bleak. Așa-i că-i tare? Deși toată viața a refuzat să pună mâna pe o armă, atunci când a fost coborât la cele sfinte, 21 de salve de tun au fost trase în a sa onoare. ”Ei au tunurile, eu, mâinile goale”, obișnuia să spună în miezul luptei...

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Peste ani, Mel Gibson i-a aflat povestea. I-a dat rolul principal lui Andrew Garfield. S-au apucat de tras cadre pe 29 septembrie, acum un an. Au filmat 105 zile. Pe 4 septembrie 2016, în cadrul celei de-a 73-a ediții a Festivalului de la Veneția, ”Hacksaw Ridge” a avut premiera. La final, publicul a aplaudat, în picioare, 10 minute. Desmond, ”obiectorul de conștiință”, merita asta.

Surpriza de la nuntă. Mirele și-a montat o cameră în ochelari pentru a filma nunta dintr-o altă... perspectivă!... Nu e poveste pescărească! Cum a salvat Justin Bieber un pescar din ghearele unui urs: "Era o namilă de 600 de kilog...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x